Satakunnassa COVID-epidemia on perustasolla, alueelliset suositukset ovat ennallaan

Tiedote 9.10.2020 kello 17.00

Satakunnassa COVID-tilanne on edelleen rauhallinen. Tapauksia on nyt iltapäivällä kaikkiaan 103, joista viimeinen on tullut ilmi tänään. Kyseessä ulkomailta tuotu tartunta, joka on jäänyt kiinni lentokenttäseulonnassa. Tapauksen myötä ilmaantuvuusluku Satakunnassa on 5,6 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Luku on edelleen manner-Suomen alhaisin, mutta hiipii vähitellen ylöspäin.

Suomessa epidemia kiihtyy ja Satakunnan rajoilla tilanne huolestuttaa. kaikissa naapureissamme on siirrytty vähintään epidemian kiihtymisvaiheeseen, Vaasan sairaanhoitopiirin alueella tilanne on erityisen vaikea. On todennäköistä, että epidemia leviää jatkossa myös Satakunnassa, jos varotoimia ei täällä tarkasti noudateta. Olennaista on, että lievästikin oireiset hakeutuisivat viiveettä testiin ja pysyvät kotona eivätkä oireisena mene töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Tilannetta arvioitiin tänään Satakunnan alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä. Kokouksessa käytettävissä olivat eilen päivitetyt luvut. Virallisessa kokouksessa todettiin epidemian olevan kaikilla asetetuilla kriteereillä perustasolla ja alueelliset suositukset pidettiin ennallaan.  Jatkuvaa valppautta kuitenkin tarvitaan, jotta tilanne ei pääse huononemaan. Asia on kaikkien meidän vastuulla.  https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Todettujen tapausten tartunnanlähteet on Satakunnassa pystytty selvittämään hyvin ja tartunnan lähteet tai paikkakunnat on pystytty tunnistamaan.  Satakunnassa ei ole todettu paikallista leviämistä.

Satakunnan maskisuosituksessa otetaan kantaa alueellisesti. Lähtökohtaisesti maskin käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Erityisen tärkeää se on paikoissa, joissa koolla on paljon ihmisiä ja yhteen kokoontuu väkeä myös lähialueen ulkopuolelta. Käyttämällä maskeja, huolehtimalla turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta voimme kaikki vaikuttaa epidemian kulkuun ja auttaa pitämään yhteiskuntaa auki.

Maskin käyttö on erityisen tärkeää tämän päivän liigaottelussa Ässät-Vaasan Sport, kun huomioidaan alueiden välinen ero koronatilanteessa.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.