Satakunnassa ei ole todettu uusia COVID-infektioita lähes kahteen viikkoon, Suomessa tapaukset ovat nousussa

Tiedote 28.8.2020 kello 18.00

COVID-19 tapaukset ovat Suomessa lisääntyneet, joskin massiivinen testaus huomioiden kohtuullisen maltillisesti. Eniten tapauksia on Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Lapissa. Epidemian leviämistä kuvaava R-luku on ollut THL:n arvion mukaan Suomessa 1,4, mikä tarkoittaa, että yksi tartunnan saanut tartuttaa noin 1,4 uutta potilasta.

Satakunnassa tilanne on nyt rauhallinen, varmistettuja tapauksia on 85, mikä on hyvin maltillinen luku.

Lähes kahteen viikkoon ei Satakunnassa ole tullut ilmi yhtään uutta tartuntaa. Testejä tehdään kansallisen ohjeen mukaisesti Satakunnassa erittäin runsaasti, yli 500 päivässä. Maailmanlaajuisen reagenssipulan vuoksi merkittävä osa testeistä on jouduttu lähettämään tutkittavaksi Helsinkiin THL:en laboratorioon ja siksi tutkimustuloksen saamiseen on tullut valitettavaa viivettä. Sairaalapotilaiden ja hoitolaitosten asukkaiden sekä mahdollisuuksien mukaan myös terveydenhoitohenkilöstön näytteet pystytään kuitenkin tutkimaan omalla nopealla ja tarkalla PCR-menetelmällä.

Rauman seudulla COVID-infektion esiintyvyys oli elokuun alkupuolella väestöön suhteutettuna varsin korkea. Huolta herättivät todetut tapaukset, joissa epäiltiin mahdolliseksi tartunnanlähteeksi yökerho/baari ympäristöä. Uusia tapauksia ei kuitenkaan 16.8.2020 jälkeen ole löytynyt.

Suomen tapauksista merkittävä osa liittyy tartuntaketjuihin, joissa tauti tuodaan ulkomailta. On tärkeää, että riskimaista palanneet noudattavat viranomaisten ohjeita omaehtoisesta karanteenista. Mahdollisesti lentokentällä tehty negatiivinen testi ei vapauta varotoimista, sillä tauti saattaa olla itämässä. Siksi suositeltu varotoimiaika on 14 vuorokautta.

Tällä hetkellä hyvä tilanne saattaa muuttua nopeastikin, jos varotoimet unohdetaan. Esimerkiksi tulevan viikonlopun ylioppilasjuhlat voivat olla riski tartuntojen leviämiselle, kun eri puolilta Suomea saapuvat vieraat kokoontuvat yhteen. Juhlia kannattaa, mutta mieluiten ulkona. Hyvästä käsihygieniasta on tärkeää huolehtia, käsihuuhteen käyttö erityisesti noutopöydän aluksi ja lopuksi on tärkeää. Turvavälit vieraiden kesken kannattaa muistaa ja kättelyä välttää. Omien läheisten kesken turvavälejä ei luonnollisesti tarvita. Soveltuvin osin suositellaan maskin tai visiirin käyttöä erityisesti riskiryhmäläisten suojaamiseksi.