Satakunnassa ei ole todettu uusia COVID-infektioita sunnuntain jälkeen, varotoimia on silti syytä noudattaa erityisesti joukkotapahtumissa

Tiedote 21.8.2020 kello 17.00

Satakunnassa ei ole todettu uusia COVID-infektioita sunnuntain jälkeen, varotoimia on silti syytä noudattaa erityisesti joukkotapahtumissa

Suomessa COVID-tartunnat ovat selkeästi lisääntymässä, mutta Satakunnassa tilanne näyttää tällä viikolla rauhoittuneen, tapauksia on varmistettu yhteensä 85.  Kuluneen viikon aikana ei ole tullut ilmi yhtään uutta tartuntaa. Testejä tehdään kansallisen ohjeen mukaisesti Satakunnassa erittäin runsaasti noin 500 päivässä. Liikkeellä on muita flunssaviruksia, muun muassa rinovirusta.

Rauman seudulla COVID-infektion esiintyvyys on elokuun alkupuolella ollut varsin korkea. Huolta ovat herättäneet todetut tapaukset, joissa epäiltiin mahdolliseksi tartunnanlähteeksi yökerho/baari ympäristöä. Elokuun alussa tehdyssä THL:n jätevesitutkimuksessa todettiinkin herkillä tutkimusmenetelmillä COVID-19 viruksen geeniainesta Rauman jätevedessä. Löydös sopi hyvin todettuihin tapauksiin eikä sinänsä herätä uutta huolta.   On ilahduttavaa, että tällä viikolla COVID- tapauksia ei ole löytynyt.

Suomen tapauksista merkittävä osa liittyy tartuntaketjuihin, joissa tauti tuodaan ulkomailta. On tärkeää, että riskimaista palanneet noudattavat viranomaisten ohjeita omaehtoisesta karanteenista, sillä mahdollisesti lentokentällä tehty negatiivinen testi ei poissulje sitä, että tauti saattaa olla itämässä. COVID-infektio tarttuu jo noin vuorokausi ennen oireiden puhkeamista.  

Tällä hetkellä hyvä tilanne saattaa muuttua nopeastikin, jos varotoimet unohdetaan ja yleisöön eksyy tartunnan kantaja. Isoihin tapahtumiin voi liittyä joukkoaltistuksen riski. Tapahtumajärjestäjät on velvoitettu kiinnittämään erityistä huomiota järjestelyihin. Esimerkiksi teatterit näyttävät ottaneen ohjeistot hyvin huomioon Isoihin tapahtumiin voi kuitenkin liittyä joukkoaltistuksen riski, jos osallistujat eivät varotoimia noudata. Tapahtumajärjestäjät on velvoitettu kiinnittämään erityistä huomiota järjestelyihin. Esimerkiksi teatterit näyttävät ottaneen ohjeistot hyvin huomioon.

Meitä kaikkia koskevat jo tutuiksi käyneet varotoimet: Hyvä käsihygienia, turvavälien pitäminen, oikea aivastus- ja yskimistekniikka ja ennen kaikkea se, että sairaana ei mennä päiväkotiin, kouluun tai töihin eikä tapahtumiin, joissa on muita koolla. THL:n suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa myös Satakunnassa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen voi olla vaikeaa, kuten joukkoliikenteessä, konsertissa tai ulkoilmatapahtumissa. Tämä on hyvä muistaa myös viikonlopulle suunnitelluissa riennoissa.