Satakunnassa epidemia on edelleen perustasolla, mutta viimeaikaiset joukkoaltistukset lisäävät riskiä tilanteen huononemiseen

Tiedote 30.10.2020 kello 17.00

Alueellinen Tartuntatautien torjunnan työryhmä käsitteli Satakunnan tilannetta tänään puolelta päivin. Epidemian todettiin olevan perustasossa ja alueelliset suositukset pidettiin ennallaan. Tilannearvio ja suositukset löytyvät täältä nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Tilanne Satakunnassa tänään kello 17.00

Satakuntaan kirjautuu nyt 136 COVID-infektiota. Kaksi potilasta on sairaalahoidossa. Tämän päivän koronakartan perusteella ilmaantuvuus on hieman aiempaa korkeampi 10,2 / 100 000 / 14 vrk. Suomen vastaava ilmaantuvuusluku on 52,9. Potilaista kaksi asuu pääkaupunkiseudulla ja tartunnat ovat sieltä peräisin, mutta kirjautuvat Satakuntaan.

Eilisen jälkeen ilmaantuneita uusia tapauksia on viisi. Näistä kaksi on lentokenttäseulassa ilmi tulleita, yksi on opiskelijoiden liikuntaharrastuksissa joukkoaltistuksiin johtanut tapaus ja kaksi liittyy tartuntaketjuun, joka johti tänään Ulvilassa päivittäistavarakaupan sulkemiseen. Sairaanhoitopiiri on yhteistyössä Porin kaupungin kanssa osallistunut tapausten selvittämiseen. Pori on julkaissut näistä tänään omat mediatiedotteet.

Viikon aikana Satakunnassa on todettu kaikkiaan kuusi joukkoaltistusta. Kaikista on uutisoitu reaaliaikaisesti. Kolme liittyy joukkueurheiluun, yksi yksityisjuhliin, yksi päiväkotiin ja tämä viimeinen päivittäistavarakauppaan. Jälkimmäisessä tapauksessa jatkotartunnat kaupassa asioineisiin ovat melko epätodennäköisiä, mutta mahdollisia. Toisella sairastuneista oli koronavilkku käytössä.

Jatkamme yhteistyössä Satakunnan kuntien kanssa aktiivista tartunnanlähteiden kartoittamista ja tartuntaketjujen katkaisua. Väestön on tärkeää noudattaa annettuja ohjeistuksia: Huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää turvavälejä ja käyttää kasvomaskia, jos etäisyyksiä ei voida pitää. Julkisissa sisätiloissa voi jo nyt ottaa kasvomaskin käyttöön. Erittäin tärkeää on, että näytteisiin hakeudutaan nopeasti oireiden alettua ja vastausta odotetaan kotona kontakteja välttäen. Tämä auttaa pitämään tilanteen hallinnassa.

Epidemiologista tilannetta Satakunnassa arvioidaan tarkemmin viimeistään ensi perjantaina

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.