Satakunnassa neljä uutta COVID-tapausta

Tiedote 27.10.2020 kello 22.40

Tänään illalla Satakunnassa todettiin neljä uutta COVID-tapausta, Euran tilanne vaatii tarkkaa seurantaa, terveyskeskuksen ryhmätoiminta keskeytetään 8.11.2020 saakka

Satakunnan koronatilanne on Suomen parhaita ja tartunnanjäljitys ja karanteeniin laitto on pystytty tekemään erittäin nopeasti. Edelleen COVID:n ilmaantuvuusluku on matala. Varmistettuja tapauksia on nyt 129 (uudet tapaukset tulevat näkyviin vasta huomisen koronakarttaan). Sairaalahoidossa on kaksi potilasta.

Tänään illalla noin klo 18 saimme tiedon neljästä uudesta COVID-tapauksesta, jotka kaikki sijoittuvat eri paikkakunnille (Eura, Ulvila, Kokemäki ja Eurajoki). Yhdessä tapauksessa tartunnanlähde on todennäköisesti Helsingissä, muissa kolmessa tartunnanlähde jää tarkasta selvityksestä huolimatta epäselväksi ja tartunnat ovat todennäköisesti Satakunnan alueelta. Kahdessa tapauksessa näistä tartunnan arvioidaan olevan Eurasta.

Erityistä huolta herättää Euran tapaus.   Potilas oli alkanut oireilla hengitystieoirein jo 5.10.2020, mutta oli hauautunut testiin vasta eilen. Hänen katsotaan olleen tartuttava 3.10 – 18.10.2020 (tartuttavuusaika arvioitu pitkäksi). Arvioidun tartuttavuusajan loppumisen tulee huomenna kuluneeksi 10 päivää, joten karanteenitoimilla ei voida enää saavuttaa mitään. Potilaan eilen otettu PCR-testi osoittautui nyt positiiviseksi. Tulos ei siis sinänsä kerro potilaan olevan enää tartuttava, sillä PCR-testi voi säilyä positiivisena pitkään tartuttavan vaiheen jo mentyä ohi. Tilannetta selvitetään vielä huomenna otettavalla lisätutkimuksella.

Henkilö on tartuttavuusaikanaan liikkunut laajalti Eurassa osallistuen moniin terveyskeskuksen kuntouttaviin ryhmätoimintoihin, liikuntaryhmiin ja työtoimintaan sekä myös ryhmäruokailuun. Hän myös asuu tuetusti.

Altistuneita henkilöitä on Eurassa arvioitu olevan ainakin 80 henkeä, määrä tarkentuu huomenna. Koska arvioidaan, että karanteenitoimilla ei ole tilanteessa enää merkitystä, altistuneita ei pyritä yksitellen tavoittamaan, vaan korostetaan, että kaikkien euralaisten tai Eurassa 3.10 – 18.10.2020 liikkuneiden, joille ilmaantuu tai on ilmaantunut lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kuumeilua, haju- tai makuhäiriötä tai ripulointia tulee matalalla kynnyksellä hakeutua testiin. Parhaiten tämä onnistuu tekemällä Omaolo-oirearvio netissä tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Oireettomia ei pääsääntöisesti testata.

Potilaan asuinyksikössä kuitenkin tehdään poikkileikkaustutkimus ja otetaan näytteet kaikista asukkaista.

Kaikki potilasta lähihoitaneet sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijät kartoitetaan. Ilman maskia häntä mahdollisesti hoitaneet testataan ja tuloksesta riippumatta he käyttävät suu-nenäsuojusta kaikissa hoitokontakteissaan ja myös hoitajien välisissä kontakteissa 10 vuorokauden ajan. Mikäli jollakin on oireita hän jää heti pois töistä ja hakeutuu testiin.

Paikkakunnan huolestuttavan tilanteen vuoksi tänään päätettiin yhteistyössä Euran johtavan lääkärin kanssa terveyskeskuksen ryhmätoiminta keskeyttää 8.11.2020 saakka.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin. Ainakin vielä Satakunnassa ollaan perustasolla. Eurassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja suosia kasvomaskin  ahkeraa käyttöä, kunnes tilanne selviää.