Satakunnassa on tänään todettu kaksi uutta COVID-19 tapausta, molemmat ovat maanantaina todetun potilaan kontakteja

Satakunnassa on nyt todettu 68 uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tapausta. Esiintyvyys Satakunnassa on edelleen matala. (31 tapausta /100 000 asukasta, kun se pääkaupunkiseudulla on noin 320 ja esim. Varsinais-Suomessa noin 80 / 100 000 asukasta).

Näytteitä otetaan Satakunnassa ahkerasti ja tämä on tärkeää epidemian hallitsemiseksi ja tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Uudet tapaukset liittyvät maanantaina todettuun

Tiedotimme alkuviikosta uudesta COVID-19 tapauksesta.  Kyseessä on ympärivuorokautisen hoivan piirissä ollut iäkäs potilas, joka oli käynyt dialyysihoidossa Raumalla.

Tänään on todettu tapaukseen liittyen kaksi uutta tapausta. Toinen sairastuneista on hoitokodin ja toinen ensihoidon työntekijä. Molemmat on asetettu kotieristykseen ja heidän lähikontaktinsa on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Karanteenipäätökset tehdään kotikuntien tartuntatautilääkäreiden toimesta. Kartoitustyö on tehty sairaanhoitopiirin infektioyksikön ja kuntien yhteistyönä. Tapauksiin liittyen karanteeniin on asetettu yhteensä 19 henkilöä. Molemmat tänään todetut tapaukset oli tiistaina testattu negatiivisiksi ja he olivat silloin oireettomia.

Kumpaankaan uuteen tapaukseen liittyen ei tiedetä potilaiden tai asukkaiden lisäaltistuneen. Käytössä ovat nyt tiukennetut suojauskäytännöt.

Vanhusten ympärivuorokutista hoivaa antavassa laitoksessa ja dialyysissa sekä ensihoidossa ja päivystyksessä ovat käytössä tehostetut varotoimet sekä vierailukielto. Uusia tapauksia ei ole potilaiden tai asukkaiden joukossa tullut esiin. Uusien näytteiden oton kynnys on sekä henkilökunnan, että hoidetavien keskuudessa erittäin matala.

Viime lauantaina päivystyksen henkilökunnassa todettujen tapausten suhteen ei ole ilmennyt jatkotartuntoja. Kyseiset henkilöt eivät olleet potilastyössä. Testaus on ollut erittäin laajaa.

Nakkilan seurakunnan rippileirillä ei ole todettu COVID-tartuntoja, löydöksenä rinovirus

Aiemmin tänään oli uutisoitu Nakkilan seurakunnan rippileirin loppuessa todetuista neljästä hengitystieinfektiosta. Seurakunta on tehnyt yhteistyötä infektioyksikön kanssa ja kaikista sairastuneista on otettu COVID-näytteet. Koronavirusinfektioita ei ole todettu. Yhdestä sairastuneesta otettiin laajemmat virusnäytteet ja löydöksenä oli tavanomainen rinovirus. Kyseessä on siis tavallista flunssaa aiheuttava virus, jota on liikkeellä runsaasti.