Satakunnassa todettiin eilen yksi COVID-tapaus, kyseessä on eilen uutisoitu Meri-Porin yhtenäiskoulun oppilas

Tiedote 25.9.2020 kello 11.30

Eilen todettiin Satakunnassa yksi uusi COVID-tapaus. Kyseessä on Meri-Porin yhtenäiskoulun oppilas, josta Porin kaupunki tiedotti jo eilen. Porin kaupungin tartuntataudeista vastaavat viranomaiset huolehtivat tartunnanjäljityksestä ja tiedottavat tilanteesta myöhemmin iltapäivällä.  Karanteeniin on nyt päädytty asettamaan noin 40 henkilöä. Lähikontaktit on jo pääosin tavoitettu ja muilta osin koulun toiminta jatkuu normaalisti.

https://www.pori.fi/uutinen/2020-09-24_meri-porin-yhtenaiskoulussa-todettu-koronatartunta

Satakunnassa tilanne on edelleen rauhallinen. Tapauksia on todettu kaikkiaan 92. Ilmaantuvuus on matala (1,38 / 100 000 / 14 vrk) ja Satakunta on epidemiologisesti perustasolla. THLn maskisuositus on voimassa myös Satakunnassa. Suositusta päivitettiin eilen, tässä vaiheessa Satakuntaa koskevat perustason suositukset. Lisäksi kannustetaan maskin käyttöön myös sellaisissa yleisötapahtumissa, joissa väkeä on paljon ja turvaetäisyyksiä ei pystytä pitämään. Monessa maakunnassa Suomessa on jo voimassa laajempia maskisuosituksia.

Hyvä tilanne voi muuttua nopeasti ihmisten liikkuessa, jos varotoimet unohdetaan.

Sairaanhoitopiiri suosittelee koronavilkkusovelluksen lataamista puhelimeen.

Jotta voimme pitää Satakunnan tilanteen hyvänä, on tärkeää edelleen huolehtia käsien pesusta, oikeasta yskimis- ja aivastustekniikasta, turvaväleistä ja ennen kaikkea siitä, että sairaana minimoidaan lähikontaktit, eikä mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.  Suomen strategian mukaan koronatesteihin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä, mikäli ilmaantuu akuutteja hengitystieoireita.

Kun diagnostiset testit nyt valmistuvat parissa päivässä on tärkeää, että töihin, kouluun tai päiväkotiin ei mennä ennen kuin testitulos valmistuu. Muistutetaan myös, että negatiivinen testitulos ei vapauta viranomaisten määräämästä karanteenista, johon  määrätään 14 vuorokaudeksi tunnistetun lähialtistuksen jälkeen

STM:n ohjeiston mukaisesti Alueellinen tartuntatautien johtoryhmä aloittaa työnsä tänään

Satakunnassa on tehty kiinteää yhteistyötä kuntien ja sairaanhoitopiirin kanssa koko COVID-pandemian ajan ja myös tiedottaminen on ollut aktiivista. Jatkamme samaa linjaa. Rakennamme Alueellisen tartuntatautien johtoryhmän työn aiemmalle pohjalle. Johtoryhmää vahvistetaan AVI.n, THL:n ja ELY-keskuksen osallistujilla.  Toiminnassa noudatetaan STM:n ohjeistusta ja tartuntatautilain antamia oikeuksia ja velvollisuuksia ja tilanteeseen reagoidaan tilanteen vaatimalla tavalla toimivaltiuksien puitteissa.