Satakunnassa on todettu ensimmäinen koronaviruksen omikron-muunnoksen aiheuttamaksi todettu tartuntaketju

Tiedote 15.12.2021 kello 16:33

Saimme tänään TyksLabista varmistuksen ensimmäisestä omikron-muunnoksen aiheuttamasta tartuntaketjusta Satakunnassa. Ketjuun kuuluvia lieväoireisia tapauksia on todettu Raumalla nyt neljä. Tartunnanjäljitys on tehty tehokkaasti eikä laajempaa leviämistä ole ainakaan toistaiseksi todettu.

Nyt varmistettu tapaus herätti omikron-epäilyn varsinaissuomalaisella henkilöllä jo viime viikon lopulla. TyksLabissa on käytössä omavalmisteinen PCR-testi, joka havaitsee mahdollisen muunnoksen samalla kun tulos kertoo, onko koronatesti positiivinen. Tulos on varmistettu sekvensoinnilla eli selvittämällä viruksen emäsjärjestys.

Tapaukseen liittyen on todettu neljä tartuntaa raumalaisilla henkilöillä, joista kaksi on kahdesti rokotettuja. Kaikki ovat lieväoireisia. Koska tilanteessa oli jo epäily omikron-variantin aiheuttamasta infektiosta, tapausten lähikontaktit, joita oli yhteensä 60, asetettiin 10 vuorokauden karanteeniin rokotustilanteesta riippumatta. Altistuneisiin kuului myös kaksi luokkaa Uotilan koulussa.

Kansallisen linjauksen mukaisesti karanteenista voi vapautua, mikäli 6. päivänä viimeisestä altistuksesta lukien otettu PCR-testi on negatiivinen. Nämä kuudennen päivän testit ovat vielä osittain kesken. Ainakaan toistaiseksi ei ole tiedossa jatkotartuntoja. Tilanteen koko kuva selviää tämän viikon aikana.

Lisätietoa omikron muunnoksesta: Muuntuneet koronavirukset - THL