Satakunnassa on todettu yksi uusi COVID-tapaus tiedossa olevaan altistukseen liittyen

Tiedote 12.8.2020 kello 17.50

Raumalla todettiin tänään 12.8.2020 yksi uusi COVID-infektio. Henkilö on aiemmin todetun COVID-tapauksen lähikontakti, ja ollut jo karanteenissa. Karanteenin alkua edeltävästi oireettomana tartuttavuusaikana ollut kuitenkin neljä lähikontaktia, jotka on nyt asetettu karanteeniin. Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 84 COVID-tapausta. Satasairaalassa ei ole tällä hetkellä sairaalahoidossa potilaita COVID-infektion vuoksi.

Edelleen COVID-näytteiden tarve on huomattavan runsasta. Keskimäärin Satakunnassa on julkisella puolella otettu nyt päivässä yli 300 näytettä. Testien määrä ylittää nykyisen SataDiagin laboratorion kapasiteetin ja osa näytteistä lähetetään THL:lle analysoitavaksi. Tämän vuoksi tuloksen saamisessa on edelleen viivettä, ja tulosta on varauduttava odottamaan jopa 3-5 vuorokautta. Myös puhelinpalvelut näytteille hakeutumista varten ovat ruuhkautuneet merkittävästi Satasairaalassa ja terveyskeskuksissa. On tärkeää, että oireettomat henkilöt eivät kuormita puhelinpalvelua. Oireettomia henkilöitä ei testata kuin poikkeustapauksissa esimerkiksi epäiltäessä osastoepidemiaa terveydenhuollossa. Näytteen ottamisen jälkeen, tulee tulosta odotettaessa noudattaa omaehtoisen karanteenin ohjeita. Kehitystyötä näytteenottoprosessin ja laboratoriokapasiteetin parantamiseksi tehdään sairaanhoitopiirin alueella koko ajan.