Satakunnassa on varmistettuja COVID-tapauksia 85, sunnuntaina todettiin yksi tapaus Raumalla

Tiedote 18.8.2020 kello 17.00

Satakunnassa on varmistettuja COVID-tapauksia 85, sunnuntaina todettiin yksi tapaus Raumalla

Satakunnassa on nyt todettu kaikkiaan 85 uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tapausta. Kokonaisuutena Satakunnan tilanne on siis rauhoittunut. Väestömäärään suhteutettu viikoittainen ilmaantuvuus Satakunnassa oli kaksi viikkoa sitten 4,5 tapausta / 100 000 asukasta, viikolla 32 1,8 tapausta / 100 000 ja viime viikolla 1,4 tapausta / 100 000 asukasta.

Sunnuntaina todettiin yksi uusi tapaus Raumalla. Lähikontaktit asetettiin ripeästi karanteeniin Rauman kaupungin tartuntatautiviranomaisten toimesta. Tartunnanlähdettä ei ole pystytty osoittamaan, mutta on todennäköistä, että se on peräisin Raumalta. Tapaus ei liity Pitsiturnaukseen.

Muualla Satakunnassa tilanne näyttää parin viime viikon aikana rauhoittuneen eikä uusia tapauksia ole tullut ilmi. Rauman tilanne näyttää varsin huolestuttavalta. Viimeiset viisi tapausta on todettu Raumalla. Tapauksista yksi on saanut tartunnan perheenjäseneltään, muissa tartunnanlähde on avoin ja näyttää mahdolliselta, että tartunta on saatu yökerho/pubi tyyppisestä ravintolasta. Ravintolaa ja altistumisaikaa ei voida yksilöidä. Ruokaravintoloihin tapaukset eivät ole liittyneet. Tartuttavassa vaiheessa tapaukset eivät ole asioineet ravintoloissa, joten joukkoaltistuksia ei Raumalla ole tiedossa.

Eilen tartuntatautireksiteriin oli ilmoitettu uusi tapaus myös Poriin. Tartuntatautihoitajan tekemässä tarkastuksessa kävi ilmi yhden aiemman tapauksen rekisteröityneen kahdesti ja virhe on nyt korjattu rekisteriin. Porissa ei siis uusia tapauksia ole todettu.

Jokaisen yksilön vastuulla on pyrkiä huolehtimaan siitä, että ei omalla käytöksellään altista muita tartunnalle. Hyvä käsihygienia, turvavälit, oikea yskimistekniikka ja se, että sairaana pysytään kotona eikä altisteta muita, on erittäin tärkeää. Ulkomaille matkustamista kannattaa harkita erittäin tarkkaan, sillä tilanteet eri maissa vaihtuvat nopeasti ja viranomaisten ohjeet kontaktien minimoimisesta matkan jälkeen tulee ottaa vakavasti.

Väkijoukossa, jossa turvavälejä ei pysty pitämään, on kansallisen suosituksen mukaisesti syytä käyttää suu-nenäsuojusta. Tällaisia tilanteita ovat mm. joukkoliikenne ja joukkotapahtumat. Tämä on alueellisesti erityisen tärkeää Raumalla. Maskin käyttö ei kuitenkaan korvaa muita varotoimia.

Kansallisen linjauksen mukaan testiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä näytevastusten saamisessa on koko Suomessa valitettavaa viivettä ja avohuollon näytevastukset voivat kestää jopa 3-5 vrk, mikäli näytteet joudutaan lähettämään tutkittavaksi THL:ään. Satakunnassa ongelma liittyy vaikeuteen saada maailmalta reagensseja omien testien tekemiseen (vain noin 10 % tilatuista reagensseista on saatu). Vaihtoehtoisia testimenetelmiä etsitään, uusi laitteisto on tilattu ja pikatestien käyttöönottoa valmistellaan.

Myös puhelinpalvelut ovat paikoitellen pahasti ruuhkautuneet. Siksi kannattaa suosia sähköisiä palveluita. Omaoloon liitetty sähköinen ajanvaraus pyritään saamaan käyttöön niin pian kuin mahdollista, sillä puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet.

Satakunnassa on tällä hetkellä liikkeellä runsaasti tavanomaista flunssaa aiheuttavaa rinovirusta. Samat keinot kuin koronaviruksen torjunnassa auttavat ehkäisemään rinoviruksen leviämistä.