Satakunta on epidemiologisesti edelleen perustasolla, ilmaantuvuusluku on kuitenkin hiukan noussut

Tiedote 6.11.2020 kello 18.00

Satakunnassa on todettu kaikkiaan 145 COVID-tapausta. Kahden viikon ilmaantuvuus on tänään 11,6 / 100 000 / 14 vrk. Kahden viimeviikon aikana uusia tapauksia on diagnosoitu 25, näistä yhdeksän tämän viikon aikana.

Kaikille potilaille on tehty tartunnanjäljitys ripeästi. Tartunnanlähde ei ole selvinnyt viidessä tapauksessa 25:stä (20 %). Kolme potilaista asuu tosiasiassa pääkaupunkiseudulla ja on saanut tartuntansa siellä, mutta näkyy Satakunnan luvuissa.

Ulkomaan matkaan liittyviä tapauksia on kaikkiaan seitsemän (28 %). Näistä kaksi on perhepiirissä tapahtuneita jatkotartuntoja karanteenin aikana. Yksi tapauksista oli sairastanut COVID-infektion ulkomailla aiemmin, eikä ollut enää tartuttava.

Kahdessa tapauksessa todennäköisenä tartunnanlähteenä oli työtoveri tai työmatka, kahdessa tapauksessa COVID-tapaukseksi osoittautunut kyläilemässä ollut sukulainen (Pirkanmaa ja Savo) ja yhdessä tapauksessa epäillään tartunnan lähteeksi jääkiekkopelisissä tapahtunutta altistusta Varsinais-Suomalaisesta joukkueesta. Tämän tapauksen tarkempi selvittely on vielä kesken. Asiasta tiedotettiin eilen.

Täällä viikolla varsinaisia joukkoaltistustilanteita on ollut kaksi. Yksi Isosäkylän koululla ja toinen toimistotyöpaikalla. Näistä on tiedotettu tuoreeltaan. Kahden viikon aikana todettuihin joukkoaltistuksiin ei ole ainakaan toistaiseksi liittynyt jatkotartuntoja. Lisäksi tartunnan lähteen tarkemmaksi selvittelemiseksi on menossa näytteenotto 31.10 pelatusta jääkiekko-ottelusta. Asia on kesken ja selviää huomiseen mennessä.

Näytteitä otetaan edelleen runsaasti, noin 320 – 350 / vrk, mutta näytemäärä on hiukan aiemmasta vähentynyt. Positiivisten näytteiden osuus on Satakunnassa pysynyt matalana 0.4 %.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset pysyvät ennallaan

On yhteinen asiamme pitää epidemia hallinnassa, näin pystymme pitämään yhteiskunnan auki. On erittäin tärkeää, että koronanäytteisiin hakeudutaan nopeasti oireiden alettua ja vastausta odotetaan kotona kontakteja välttäen. Tämä auttaa pitämään tilanteen hallinnassa.

Perusasiat ovat edelleen tärkeimpiä: Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja turvavälien pitäminen. Lisäksi on syytä käyttää kasvomaskia, jos etäisyyksiä ei voida pitää. Julkisissa sisätiloissa voi jo nyt ottaa kasvomaskin käyttöön, sillä ilmaantuvuus on kuitenkin ollut nousussa, vaikka vielä perustasolla olemmekin.

Epidemiologista tilannetta Satakunnassa arvioidaan tarkemmin viimeistään ensi perjantaina

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin noin kello 17.00 Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.