Satakunta on kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyy perustasoa. Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä linjasi varotoimia ja rajoituksia tänään

Tiedote 7.1.2021 kello 20.20

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä on kokoontunut tänään ja todennut Satakunnan olevan edelleen kiihtymisvaiheessa, tilanne kuitenkin lähestyy perustasoa. Suomessa laajemminkin epidemia näyttää hidastuvan, mutta Varsinais-Suomessa ja Pääkaupunkiseudulla epidemia on edelleen leviämisvaiheessa.

Rajoitukset ja suositukset näyttävät purevan varsin hyvin. Tilanteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä, sillä kahden viimeisen viikon aikana on otettu aiempaa vähemmän koronanäytteitä ja uuden vuoden ja loppiaisen vaikutus ei tilanteessa vielä näy. Noin kahden viikon aikana tilanteesta saadaan parempi kuva.

Työryhmä suosittelee kunnille, että oheisia tarkennettuja suosituksia ja rajoituksia jatketaan 31.1.2021 saakka. Voimassa olevat määräykset ja suositukset

AVI:n määräys yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaamisesta 20 henkilöön on voimassa 23.1.2021 saakka. AVI arvioi määräyksen jatkoa ensi viikon aikana.

Koronavirusrokotukset alkavat Satakunnan kunnissa suunnitellusti ensi viikolla

Kokouksessa käsiteltiin myös koronavirusrokotusten järjestämistä, jossa noudatetaan kansallista ohjeistusta. Rokotukset etenevät Satasairaalassa suunnitellusti. Toinen erä rokotteita saapui Satakuntaan tänään ja ensi viikolla Satakunnan kunnat aloittavat rokottamisen koronapotilaita hoitavasta henkilöstöstä. Rokottamista kunnissa ei ole mielekästä aloittaa ennen maanantaita, jotta hävikkiä ei synny.  Rokottamistoimintaa rajoittaa rokotteiden saatavuus.

COVID-tilanne 7.1.2021

Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 398 Covid-19 –tapausta. Luku on hiukan suurempi ja tarkempi kuin tartuntatautirekisterissä (384).

Koronakartan mukaan koko Satakunnan ilmaantuvuus on nyt 13.4 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Näytteitä on otettu kahdella viimeisellä viikolla aiempaa vähemmän. Positiivisten näytteiden osuus on 0,7 %.

Tartunnan jäljitys on Satakunnassa tehokasta ja tartunnan lähteet ovat selvillä yli 95 %:sti. Tartunnoista suurin osa on saatu joko samasta taloudesta (6) tai lähipiiriltä (suku tai ystävät) joulunvieton yhteydessä (7). Viime viikkojen aikana ei ole todettu joukkoaltistuksia.

Satasairaalassa tilanne on rauhallinen

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi COVID-potilasta. Tehohoidossa ei ole koronapotilaita. Terveyskeskussairaaloissa on toipumassa kaksi potilasta.

Suositusten noudattaminen on avainasemassa

Alueelliset rajoitukset ja suositukset sekä tehokas tartunnanjäljitys näyttävät Satakunnassa tepsivän hyvin ja myös koko Suomen tilanne on kääntynyt paremmaksi. Koska vuodenvaihteen juhlien vaikutus ja alentuneiden testimäärien vaikutus ei vielä ole selvillä on tärkeää, että paraneva tilanne ei saa johtaa varotoimien herpaantumiseen.

Määrätietoisesti toimien pystymme pitämään epidemian haitat mahdollisimman pieninä. Tänään tarkistettujen rajoituksien myötä mahdollisuuksia harrastamiseen hallitusti lisätään. Koulut halutaan pitää lähiopetuksessa ja siksi maskien käyttöä yläkouluissa tehostetaan.