Satakunta on leviämisvaiheessa, ilmaantuvuus ja positiivisten näytteiden osuus on noin kaksinkertaistunut viikossa

Tiedote 16.9.2021 kello 19:20

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui tänään arvioimaan Satakunnan tilannetta. Hallituksen 9.9.2021 hyväksymää hybridistrategian päivitystä ollaan ottamassa käyttöön, mutta toistaiseksi epidemiologiset vaiheet on ohjeistettu määrittelemään entiseen tapaan.

Kokonaisarvion perusteella Satakunta on leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuus on viikossa yli kaksinkertaistunut 65,0 / 100 000 asukasta / 14 vrk ja sen ennustetaan edelleen nousevan lähipäivinä akkutehtaan laajan epidemian ja lukuisten joukkolatistusten vuoksi. Positiivisten näytteiden osuus on lähes kaksinkertaistunut 1,5% ja sen ennustetaan edelleen nousevan. Tartunnanjäljitys on ollut tähän saakka hyvin tehokasta, mutta viikonlopusta lähtien Porin perusturvan ja Keski-Satakunnan tartunnanjäljitys on voimakkaasti kuormittunut, mikä aiheuttaa viivettä henkilökohtaisiin yhteydenottoihin.

 

Satakunnan epidemiatilanne

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa oli 15.9.2021 todettu yhteensä 2535 COVID-19 tapausta. Tartuntatautirekisterissä oli 2497 tapausta, eli 38 tapausta vähemmän.

Tapaukset ovat edelleen lisääntymässä.

14 vuorokauden ilmaantuvuus Satakunnassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta

1.9. – 14.9.2021 on 65,0 / 100 000 asukasta (omat tarkat luvut)

Tartuntoja on todettu aikavälillä kaikkiaan 140 tapausta.
 

 • Rauma 19 tapausta, ilmaantuvuus 48,7 / 100 000 / 14 vrk
 • Pori 79 tapausta, ilmaantuvuus 94,4 / 100 000 / 14 vrk
 • Eura 5 tapausta, ilmaantuvuus 43,5 / 100 000 / 14 vrk
 • Huittinen 4 tapausta, ilmaantuvuus 40,3 / 100 000 / 14 vrk
 • Eurajoki 2 tapausta, ilmaantuvuus 21,2 / 100 000 / 14 vrk
 • Kankaanpää 6 tapausta, ilmaantuvuus 47,0 / 100 000 / 14 vrk
 • Ulvila 5 tapaus, ilmaantuvuus 39,3 / 100 000 / 14 vrk
 • Harjavalta 15 tapaus, ilmaantuvuus 218,4 / 100 000 / 14 vrk
 • Pomarkku 3 tapausta / ilmaantuvuus 145,4 / 100 000 / 14 vrk
 • Siikainen 1 tapaus, ilmaantuvuus 72,3 / 100 000 / 14 vrk
 • Jämijärvi 1 tapaus, ilmaantuvuus 58,6 / 100 000 / 14 vrk
 • Muissa Satakunnan kunnissa ei ole ollut tapauksia 14 vuorokauden aikana

Selvä ilmaantuvuuden nousu näkyy myös jätevesiseurannassa 12.-13.9.2021 otetuissa näytteissä. Tämä noudattaa hyvin ilmaantuvuuden nousua.

 

Tartunnanjäljitys Satakunnassa viikolla 36

Tartunnanjäljitys on toiminut vielä viime viikonloppuun asti erittäin tehokkaasti. Nyt Porissa ja Harjavallassa se on ruuhkautunut. Lukuisat joukkoaltistukset (päiväkodit, koulut, kehitysvammaisten palveluasuminen ja nyt viimeksi akkutehtaan alihankkijoiden laaja epidemia) ovat ruuhkauttaneet Porin perusturvan ja Keski-Satakunnan tartunnanjäljityksen.

Viime viikolla todettiin 71 uutta tapausta (viikolla 35: 31 tapausta ja viikolla 34: 45). Tapauksista 55 % oli karanteenissa, kun tartunta todettiin.

Tartunnanlähde saatiin selvitetyksi yli 90 %:ssa tapauksista. Tartunnanlähde jäi epäselväksi vain 6 %:ssa tapauksista. 18 %:ia tartunnoista oli ulkomailta, eli 13 tartuntaa yhteensä ja lähes kaikki eri maista. Jatkotartuntoja ulkomailta tulleilta yhteensä 2.

Tartunnoista 61 % (43/71) omasta sairaanhoitopiistä, 21 % toisesta sairaanhoitopiiristä (15/71).

Karanteeniin asetettiin viime viikolla ainakin 393 altistunutta. 16.9.2021 eristyksessä oli noin 140 Covid-19 potilasta ja karanteenissa asetettu arviolta noin 840 altistunutta. Nämä luvut ovat osittain arvioita, sillä kaikkia tapauksia ei ole ruuhkan vuoksi pystytty vielä viemään rekisteriin.

Tartunnanlähteistä 25 %:ia on samasta taloudesta (18/71), lähipiistä ja ystävistä 10 %:ia (7/71), työpaikalta 13 %:ia (9/71), yksityisestä bussimatkasta Leville 11 %:ia (8/71). Lisäksi 4 tartuntaa on todettu kehitysvammaisten palveluasumisessa ja vuorohoitoyksikössä, 1 päiväkotitartunta ja lisäksi 2 tartuntaa alakoulussa, jotka liittyvät viime viikolla todettuihin tapauksiin (sama tartuntaketju).

Joukkoaltistuksia on viime viikon lopusta lähtien ollut poikkeuksellisen paljon. Päiväkoti- ja koulualtistuksia on ollut useita ja kaikista on tiedotettu erikseen. Levin bussimatkaan liittyvään tartuntaketjuun on tullut kaikkiaan 12 tartuntaa. Eniten työllistää akkutehtaan laaja koronaepidemia. Eilisen kokouksen jälkeen on ilmaantunut 47 uutta varmistettua tapausta eli akkutehtaan alihankkijoiden ja BASF:n organisaatiossa on nyt todettu yhteensä 86 tartuntaa. Altistuneita on tunnistettu noin 200 henkilöä. Seuraava epidemiapalaveri pidetään huomenna ja tilanteesta tieotetaan tarkemmin sen jälkeen illalla.

 

Näytteiden otto ja positiivisten näytteiden osuus Satakunnassa viikolla 36

Viikolla 36 otettiin Satakunnassa yhteensä 4929 näytettä, joista 1,5 % oli positiivisia. Edellisellä viikolla positiivisia näytteitä oli 0,6 %.

SataDiagin laboratoriossa viime viikolla tutkituista näytteistä positiivisia oli 1,8 %. Porin perusturvan alueella positiivisten näytteiden osuus oli korkein 2,6 %, Pohjois-Satakunnassa 1,1 %, Raumalla 1,4 %, Eurassa 1,6 % Keski-Satakunnassa 0,8 %, Huittisissa 0,8 %, ja Säkylässä ei ollut positiivisia näytteitä lainkaan. Porin ja Harjavallan positiivisten näytteiden osuus on akkutehtaan epidemian vuoksi selvästi nousussa tällä viikolla.

Ikäryhmittäin tarkastellen positiivisten testien osuus on runsainta 21-30 –vuotiaissa (2,6 %) sekä 41-50 –vuotiailla (2,8 %).

 

Keitä sairastuneet ovat nyt?

Sairastuneet ovat pääsääntöisesti rokottamattomia tai vain yhden rokoteannoksen saaneita henkilöitä. 80 % on alle 40 vuotiaita. Joukossa on muutamia kaksi rokoteannosta saanutta, mutta kaiken kaikkiaan rokotuksen suojateho etenkin vaikeaa sairautta kohtaan on erinomainen ja tartuntaakin ajatellen varsin hyvä.

 

Sairaalahoidon tarve ei Satakunnassa ole lisääntynyt, perusterveydenhuolto kuormittuu koronatoimista

Satasairaalassa erikoissairaanhoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita osastohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla ei myöskään ole koronapotilaita. Tyksin erityisvastuualueella oli keskiviikkona yhteensä neljä potilasta teho-osastolla.

Perusterveydenhuolto on Satakunnassa tällä hetkellä hyvin kuormittunut koronaepidemian hallintaan käytetyistä toimista. Näytteiden otto, matkalta palaavien testaus, tartunnanjäljitys ja rokottaminen vievät erittäin paljon voimavaroja.

 

Alueelliset suositukset Satakunnassa

 • Maskisuositus on ennallaan
  • Maskin käytöstä ja turvaväleistä ei pidä tässä vaiheessa luopua. Varotoimenpiteitä, mukaan lukien maskin käyttöä tulee jatkaa edelleen maskisuosituksen mukaisesti.
  • Akkutehtaan tilanne on varoittava esimerkki siitä, miten laajoja altistustilanteita ja tautiryppäitä voi syntyä, kun rokotuskattavuus ei vielä ole toivotulla tasolla.
 • Opetuksen järjestäminen, ennallaan
 • Harrastustoiminta ja leirit, ennallaan
 • Etätyösuositus, ennallaan
  • STM:n etätyösuositus kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueille voimassa nyt 30.9.2021
 • Kokoontumisrajoitukset yksityistilaisuuksista, ennallaan
 • Julkisten tilojen käyttö, ennallaan
 • AVI:n päätökset
  • AVIn asettamia kokoontumisrajoituksia ei ole, mutta muistutetaan, että kaikkien julkisten ja yksityisten toimijoiden tulee edelleen huomioida tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset tilojen hygieniavaatimukset toiminnassaan. Osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan ohjeet tartuntojen leviämistä estävistä toimista ja riittävän etäisyyden pitämisestä ja tilojen pinnat puhdistetaan tehostetusti.
 • Valtioneuvoston tänään voimaan tulleella päätöksellä
  • Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 09-01 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-02. Aukiolon rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruokien myyntiä.
  • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.
  • Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.
  • Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä. 

Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät täältä: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

 

Kansallinen Covid-19-testaus ja jäljitysstrategia

Kansallinen covid-19-testaus- ja jäljitystrategia on julkaistu 14.9.2021, jonka johdosta THL ei ole vielä muuttanut ohjeitaan. Satakunnassa käytössä ollut ohjeisto näytteiden oton kriteereistä on aikuisten osalta hyvin linjassa strategian kanssa.

Tavoitteena on jatkossa suunnata näytteenottoa enemmän lääketieteellisin perustein ja muun muassa vähentää lieväoireisten alle 12-vuotiaiden näytteenottoa. Tarkempaa kansallista ohjeistusta lasten testauksen ja koulujen altistustilanteista odotetaan kuumeisesti. Tiedossa on, että ohjeistus on STM:ssa oikeudellisessa arviossa.

Lasten osalta sairaanhoitopiirin ohjeistusta näytteiden oton kriteereistä tullaan huomenna päivittämään strategian mukaisesti seuraavalla tavalla:

Alle 12-vuotiaita lapsia, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oikeita, näyte on perusteltua ottaa seuraavissa tapauksissa:

 • altistus tartuntaan valmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä
 • lapsen perhepiirissä yli 16-vuotiailla, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
 • lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan
 • Jos edellä mainitut kriteerit eivät täyty, lieväoireista hengitystieinfektiota voidaan seurata kotona ja päiväkotiin tai kouluun palata, kun akuutti oireilu on parantunut.

 

Aikuisten suhteen Satakunnan ohjeistus on ennallaan.

 • Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua COVID-19-infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.
 • Täysin rokotettuja oireisia henkilöitä suositellaan testaamaan vain
  • mikäli he ovat kahden edeltävän viikon aikana altistuneet tunnistetulle Covid-19 infektiolle
  • ovat kahden edeltävän viikon aikana palanneet matkalta alueelta, jossa Covid-19 on yleinen
  • ovat sosiaali- tai terveydenhuollon työssä
  • ovat yli 70 vuotiaita tai immuunipuutteisia
  • tarvitsevat sairaala- tai laitoshoitoa tai ympärivuorokautista hoivaa

COVID-19-testaus ei pääsääntöisesti koske täysin rokotettuja oireettomia henkilöitä eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun COVID-19-infektion edeltävän 6 kuukauden aikana. Infektiolääkärin tai tartuntatautilääkärin päätöksellä kokonaan rokotettuja oireettomia altistuneita voidaan testata altistumisen jälkeen.

Päivitämme huomenna sairaanhoitopiirin nettisivuille tarkemmin ohjeet koronatestiin hakeutumisen kriteereistä. Näytteisiin tulee hakeutua kotikunnan tai oleskelukunnan näytteenottopisteeseen tai työterveyshuoltoon. Ensisijaisesti suositellaan omaolo.fi oirearvion tekemistä ja sähköistä ajanvarausta ja vasta toissijaisesti soittamista kunnan ajanvaraukseen. Omolon päivitys tapahtuu valtakunnallisesti emmekä pysty siihen vaikuttamaan.

Tartunnanjäljityksessä pyritään toimimaan edelleen aktiivisesti kansallista ohjeistoa noudattaen.