Satakunta on leviämisvaiheessa, mutta ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun

Tiedote 19.8.2021 kello 19:10

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui tänään arvioimaan Satakunnan koronatilannetta. Ilmaantuvuus Satakunnassa on edelleen korkea, mutta kääntynyt laskuun ollen nyt 108,6 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Tapaukset keskittyvät edelleen voimakkaasti Etelä-Satakuntaan (78 % Satakunnan tartunnoista Rauma, Eurajoki, Kokemäki, Eura, Huittinen ja Säkylä). Rauman tilanne edelleen vaikea, (40 % Satakunnan tartunnoista edelleen Raumalla), mutta tehokkaan tartunnanjäljityksen ansiosta näyttää kuitenkin vakautuvan.

ATTR totesi, että Satakunta on edelleen leviämisvaiheessa.

 

Satakunnan epidemiatilanne

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa oli 18.8.2021 todettu yhteensä 2291 COVID-19 tapausta, Tartuntatautirekisterissä oli 2267 tapausta.

14 vuorokauden ilmaantuvuus Satakunnassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta

4.-17.8.2021 on 108,6 / 100 000 asukasta (omat tarkat luvut)

Tartuntoja on todettu aikavälillä kaikkiaan 234 tapausta.
 

 • Rauma 94 tapausta, ilmaantuvuus 240,8 / 100 000 / 14 vrk
 • Pori 26 tapausta, ilmaantuvuus 31,1 / 100 000 / 14 vrk
 • Eura 13 tapausta, ilmaantuvuus 113,2 / 100 000 / 14 vrk
 • Huittinen 13 tapausta, ilmaantuvuus 130,8 / 100 000 / 14 vrk
 • Eurajoki 41 tapausta, ilmaantuvuus 433,8 / 100 000 / 14 vrk
 • Kankaanpää 22 tapausta, ilmaantuvuus 62,7 / 100 000 / 14 vrk
 • Jämijärvi 1 tapaus, ilmaantuvuus 58,6 / 100 000 / 14 vrk
 • Ulvila 1 tapaus, ilmaantuvuus 7,9 / 100 000 / 14 vrk
 • Merikarvia 1 tapaus, ilmaantuvuus 32,6 / 100 000 / 14 vrk
 • Säkylä 2 tapausta, ilmaantuvuus 30,1 / 100 000 / 14 vrk
 • Kokemäki 20 tapausta, ilmaantuvuus 285,2 / 100 000 / 14 vrk
 • Muissa Satakunnan kunnissa ei ole ollut tapauksia 14 vuorokauden aikana

Ilmaantuvuus Raumalla on lähes puolittunut viikossa. Tilanne on huonoin Eurajoella (erityisesti Luvialla) ja Kokemäellä ja huonontunut myös Huittisissa, mutta parantunut Eurassa ja erityisesti Säkylässä.

Porin perusturvan alueella tilanne on vakaa, mutta ilmaantuvuus ylittää edelleen leviämisvaiheen rajan. Kankaanpäässä tilanne on sen sijaan nyt selvästi huonontunut viimeisen viikon aikana, muualla Pohjois-Satakunnassa tilanne on rauhallinen.

 

Tartunnanjäljitys Satakunnassa viikolla 32

Monilla alueilla Suomessa tartunnanjäljitys on ajautunut kriisiin ja viiveet ovat kasvaneet pitkiksi, mikä heikentää tartunnanjäljityksen tehoa ja tartuntaketjujen katkaisua.

Myös Satakunnassa tartunnanjäljitys on ollut kovilla, mutta se on edelleen ollut tuloksellista ja nopeaa.

Viime viikolla todettiin 115 uutta tapausta (edellisellä viikolla 148 tapausta). 65% tapauksista oli jo karanteenissa, kun tartunta todettiin. Tartunnan jäljityksen teho Satakunnassa on siis edelleen parantunut, sillä viikolla 31 karanteenissa oli 56% ja sitä edellisellä viikolla 42 % todetuista tapauksista.

Satakunnassa oli eilen ainakin 145 henkilöä eristyksessä ja 615 henkilöä karanteenissa. On mahdollista, että lukemasta puuttuu joitakin karanteeniin määrätty, joita kunnat eivät ole vielä ehtineet viedä järjestelmään.

Tartunnanlähde tai tartuntapaikka selvisi viime viikolla 85 % tapauksista. Tartuntalähde jäi epäselväksi 14 Satakunnassa saadussa tartunnassa ja 3 Satakunnan ulkopuolella todetussa tapauksessa (yht. 15 %). Kunnat ovat siis selvinneet tartunnanjäljityksestä kiitettävästi, mutta se kuormittaa edelleen erittäin paljon. On tärkeää, että puhelimeen vastataan ja tiedot kerrotaan mahdollisimman tarkkaan, jos tartunnanjäljittäjä soittaa.

Pääosa tartunnoista (87 %) saadaan nyt omasta sairaanhoitopiiristä ja vain noin 7 % on peräisin toisen sairaanhoitopiirin alueelta. Suoraan ulkomailta oli peräisin 8 tartuntaa.

Samasta taloudesta oli peräisin 58 tartuntaa (50 %), mikä on enemmän kuin useana viime viikkona, jolloin perhetartuntoja on ollut noin 30 %. Myös työperäisiä tartuntoja oli nyt aiempaa enemmän 12 (10% tartunnoista). Ystävä- ja lähipiiristä olisi saatu 13 tartuntaa (11 %). Ravintolatartuntoja oli kolme, samoin yksityisjuhlista tuli kolme tartuntaa. Harrastustartuntoja oli viime viikolla kolme, joista kaksi liittyi jalkapalloturnauksiin ja yksi tartunta oli valmentajalta lapselle. Jos OKM:n ohjeita noudatetaan, harrastaminen on turvallista ja tartunnat harvinaisia.

 

Koulut ja päiväkodit

Koulujen ja päiväkotien osalta viime viikolla vain yksi todettu tartunta 2. asteen oppilaitoksessa. Viime ja tämän viikon aikana on ollut useita altistustilanteita kouluissa, mm. Raumalla, Porissa ja Kankaanpäässä on jouduttu luokkia siirtämään etäopetukseen ja maskittomia lähikontakteja karanteeniin. Ala- tai yläkoulussa todettuja tartuntoja ei kuitenkaan ole todettu.

Päiväkodeissa on ollut useita altistustilanteita lähiviikkoina, niissä on syntynyt 6 tartuntaa henkilökunnalle, 3 lapselle. Sekä lapset, että aikuiset saavat tartunnan päiväkodissa yleensä aikuiselta. Suojaimet, varotoimet ja henkilökunnan rokottaminen ovat siksi tärkeitä.

Koulujen osalta on kertynyt paljon näyttöä siitä, että kouluissa tartuntoja tapahtuu erittäin vähän, jos OKM:n ohjeita noudatetaan. Rokotusten lisääntyminen lisäksi vähentää riskiä koulutartunnoille. On tärkeää, että paitsi 12-17 vuotiaat, myös opettajat, päiväkotien työntekijät ja lasten vanhemmat rokottautuisivat mahdollisimman kattavasti, jotta koulutyö ja harrastukset voivat jatkua ilman etäopetusta tai rajoituksia.

 

Näytteiden otto ja positiivisten näytteiden osuus Satakunnassa viikolla 32

Viikolla 32 Satakunnassa otettiin THL:n tilaston mukaan yhteensä 5592 näytettä, joista positiivisia oli 2,1 %. Positiivisten näytteiden osuus on siis selvässä laskussa, mikä kertoo epidemian rauhoittumisesta.

SataDiagin laboratoriossa tutkittiin viime viikolla 3818 näytettä ja niistä 3,1 % oli positiivisia. Raumalla positiivisia näytteitä oli 5,1 %, Kessotessa 4,5 % (Eurajoki ja Kokemäki), Eurassa 4,1 %, Säkylässä 4,2 %, Huittisissa 3,5 % ja Pohjois-Satakunnassa 3,7 % (Kankaanpää). Porin perusturvan alueella näytteistä oli positiivisia vain 0,7 %, joka kertoo varsin hyvästä tilanteesta.

Delta-virus on selkeästi sekä Suomen ja Satakunnan valtavirus edelleen.

 

Sairaalahoidon tarve on ennallaan

Tällä hetkellä Satasairaalassa on hoidossa yksi koronapotilas vuodeosastolla, tehohoidossa ei ole koronapotilaita. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on viisi koronapotilasta, joista kaksi vielä tartuttavassa vaiheessa. Koko epidemian aikana Satakunnassa Covid-19 potilaita on erikoissairaanhoidossa osastohoidossa ollut 90 potilasta, teho-osastolla 7 potilasta. Satakunnassa on kuollut yhteensä 13 potilasta Covid-19-infektioon.

 

Perusterveydenhuollon kantokyky on edelleen koetuksella, on tärkeää, että tartunnanjäljittäjien työtä pyritään helpottamaan

Vaikka sairaalakuormitus ei koronapotilaiden vuoksi ole korkea, ovat perusterveydenhuollon yksiköt edelleen kuormittuneita. Pandemian hallinnassa tärkeät tartunnanjäljitys ja koronanäytteenotto vaativat paljon henkilökuntaa. Myös maahan saapuneiden koronanäytteenotto ja rokotukset työllistävät kuntia merkittävästi. Uutta työvoimaa ei pystytä rekrytoimaan, sillä sitä ei ole saatavilla.

 

Alueelliset suositukset Satakunnassa

Nykyiset alueelliset suositukset pysyvät ennallaan. Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät täältä: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset 

Lounais-Suomen AVI.n määräykset kokoontumisrajoituksista pysyvät ennallaan, samoin valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset.

Muistutuksena tapahtumajärjestäjille, että voimassa on ohje:

Yleisötilaisuuden järjestäminen, malli terveysturvallisuussuunnitelman laatimista varten:

Sairaanhoitopiiri on julkaissut ohjeen tapahtumajärjestäjien ja kuntien tartuntatautiviranomaisten tueksi yleisötapahtumien terveysturvallisuussuunnitelman tekemistä varten. Yleisötilaisuuden järjestäjä vastaa siitä, että terveysturvallisuus on huomioitu määräysten mukaisesti ja että määräyksiä sovelletaan vallitsevan tilanteen mukaisesti.

Suunnitelman voi laatia vastaamalla lomakkeen kysymyksiin. Vaihtoehtoisesti suunnitelmasta voi tehdä oman, samat ydinasiat sisältävän vapaamuotoisen suunnitelman.

Yleisötilaisuuden järjestäminen, ohje koronavirustartuntojen torjuntasuunnitelman tekemiseksi (sähköisesti täytettävä lomake)

 

Rokotusten tilanne Satakunnassa, lisää tehoa nuorten ja nuorten aikuisten rokottamiseen, toivotaan myös työterveyshuoltojen uudelleen aktivoituvan rokottamaan

Ensimmäisen koronarokotusannoksen on saanut noin 68,8 % satakuntalaisista, kaksi annosta 45,3 %. Tällä hetkellä kaikissa Satakunnan kunnissa rokotetaan kaikkia yli 12-vuotiaita.

Uusien rokotusten yhteydessä tehosteaika annetaan suoraan 8 viikon päähän, ja osassa kuntia jo annettua 12 viikon mukaan laskettua tehosteaikaa on mahdollista aikaistaa.

Matalan kynnyksen rokotepaikkoja, pop up –rokotuspäiviä ja muita rokotuksiin kannustavia toimenpiteitä on tehty laajasti ympäri Satakuntaa ja saatu palaute niistä on ollut hyvää. Niitä toivotaan lisättävän. Myös 2. rokotetta on ollut mahdollista saada osasta pop up –rokotuspaikkoja, jos ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut 8 viikkoa.

Erityisesti 20–40 –vuotiaiden keskuudessa on rokotekattavuus jäänyt jälkeen valtakunnan keskiarvosta. Tämä mahdollisesti liittyy rokotettavien kesälomiin. Edelleen yritetään aktivoida tätä ikäryhmää rokotuksiin. Toivotaan myös työterveyshuoltojen uudelleen aktivoituvan rokottamaan. Kun rokotteita on lähiviikkoina hyvin saatavilla, olisi työterveyshuoltojen mahdollista järjestää esimerkiksi joukkorokotuksia työpaikoille. Samoin toisen asteen oppilaitoksiin kunnat pyrkivät järjestämään matalan kynnyksen rokotuspäiviä.

Yhteinen tavoitteemme on saada tilanne normalisoitua. Koronavirus ei tule häviämään, joten ainoa keino päästä rajoituksista eroon on nostaa rokotuskattavuutta edelleen. Tavoitteenamme on päästä 80-90 % rokotuskattavuuteen kaikkien yli 12 vuotiaiden osalta lokakuun loppuun mennessä.