Satakunta on leviämisvaiheessa, Rauman tilanne on vaikea ja Porissa näyttää rauhallisemmalta

Tiedote 19.2.2021 kello 22.05

Eilen tiedotettiin Satakunnan siirtyneen leviämisvaiheeseen. Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 902 tapausta (Tartuntatautirekisterissä näistä näkyy vasta 801).

Tilanne on noin viikon aikana selvästi pahentunut etenkin Rauman seudulla, myös Huittisissa on todettu useita tapauksia, sen sijaan Porissa tilanne näyttää nyt paremmalta. Lukuisat joukkoaltistumiset eivät ainakaan toistaiseksi näytä johtaneen lisätartuntoihin Porin seudulla. Vastaanottokeskuksen tilanne näyttää rauhoittuneen.

Satakunnan ilmaantuvuus ja tapaukset

Koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on tänään 94,1 / 100 000 asukasta / 14 vrk, luku on kuitenkin selvässä nousussa Rauman telakan laajan poikkileikkaustutkimuksen vuoksi. Siellä on nyt otettu yli 1000 näytettä. Merkittävä osa tartunnoista ei ole koronakarttaan vielä kirjautunut.

Kerroimme jo eilen, että valitettavasti valtaosa Rauman tapauksista kirjautuu virheellisesti Porin tapauksiksi, sillä isolla joukolla telakan työntekijöitä ei ole kotipaikkaa Suomessa ja tällöin he rekisteröityvät järjestelmään näytteen tutkineen laboratorion mukaan, vaikka eivät asu eivätkä työskentele Porissa. THL:ään on välitetty tieto korjaustarpeesta, mutta valitettavasti tämä tapahtuu viiveellä. Tapaukset näkyvät taulukossa näytteen ottopäivän mukaisesti Tulokset valmistuvat noin 6-8 tunnin viiveellä, Rauman meneillään olevassa massatestauksessa (noin 400 näytettä päivässä) viive voi olla hieman suurempi. Tämän päivän osalta tulokset ovat puutteelliset.

Kuvassa päiväkohtaiset tapausmäärät kunnittain alkaen 8. päivä helmikuuta ja päät-tyen 19. päivä helmikuuta. Tällä aikavälillä Satakunnan kunnissa on todettu yhteensä 327 covid19-tartuntaa, joista Raumalla todettuja on 241.

Joukkoaltistuksista ja Rauman telakan tilanteesta on tiedotettu erikseen yhteistyössä Rauman kaupungin kanssa

Rauman huimat luvut liittyvät telakalla tehtäviin laajoihin näytteenottoihin. Kun noin 600 näytettä oli tutkittu, tapauksia löytyi 188. Huomiseen mennessä saadaan tulokset noin 400 tutkittavasta, joiden näytteet on otettu tänään. Niistä 50 – 100 ennakoidaan olevan positiivisia. Telakan tapausten lisäksi Raumalla on siis kahden viikon aikana todettu noin 50 tapausta. Porissa vastaava luku on 55 tapausta. Myös Huittisissa on aktiivinen tartuntaketju baarialtistumiseen ja yksityisjuhliin liittyen. Näistä on tiedotettu erikseen.

Toistaiseksi telakalla todetut tapaukset ovat olleet melko lieväoireisia, eikä sairaalahoitoa ole tarvittu, mutta tilanteen mahdolliseen pahentumiseen on varauduttu sekä Rauman terveyskeskuksessa, että Satasairaalassa.

Tilanne sairaalassa on rauhallinen, mutta sairaalahoidon tarpeen odotetaan nousevan

Satasairaalassa on nyt hoidossa viisi koronapotilasta, teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa kaksi potilasta.

Nyt on varauduttu siihen, että noin viikon kuluessa osastohoitoa tarvitsee noin 15 - 20 potilasta, joista arvioidaan 2 - 4 potilaan vaativan tehohoitoa. On mahdollista, että tätä arviota voidaan joutua nostamaan.  Satasairaalassa toiminta jatkuu normaalisti ja etenemme aiemman valmiussuunnitelman mukaisesti. Myös Raumalla on varustauduttu terveyskeskuksen kohorttiosaston avaamiseen tarvittaessa.

Riski tartunnan saamiseen on Satakunnassa lisääntynyt aiemmasta ja on erittäin tärkeää pystyä ehkäisemään tartuntojen leviäminen ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin. Valitettavasti Rauman seudulla on nyt kahdessa palvelukodissa todettu Covid-19 tartuntoja ja altistumistilanteita, jotka ovat johtaneet karanteenitoimiin. Näistä on erikseen tiedotettu ja torjuntatoimet ovat niissä täysimääräisesti käytössä.

Viranomaistoimista ja Satakunnassa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista voi lukea täältä: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

Epidemian eteneminen riippuu meistä kaikista, siitä, miten hyvin jaksamme noudattaa jo tutuiksi tulleita varotoimia ja omalta osaltamme huolehtia siitä, että viruksen leviäminen saadaan estetyksi.