Satakunta siirtyy kiihtymisvaiheeseen, ilmaantuvuusluvut ovat nousussa ja positiivisten näytteiden osuus on kohonnut

Tiedote 22.7.2021 kello 18:48

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui tänään.  Kansalliseen hybridistrategian mukaan tehdyn kokonaisarvion perusteella Satakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Tapausmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa voimakkaasti ja todetuista tapauksista osa on johtanut laajoihin jatkotartuntoihin. Positiivisten näytteiden osuus on noussut 1,6 %:iin. Tartunnat leviävät nyt etenkin rokottamattomien nuorten aikuisien piirissä.

 

Satakunnan epidemiatilanne

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 1861 COVID-19 tapausta. Tartuntatautirekisterin lukema tänään on 1820 tapausta.

Vielä alkuviikosta näytti, että ilmaantuvuus on noussut merkittävästi lähinnä Pohjois-Satakunnassa ja liittyy yhteen aktiiviseen tartuntaketjuun, joka selittä 70 % (16 / 20) Kankaanpään tartunnoista. Viime päivinä tilanne on muuttunut ja ilmaantuvuus on nousussa koko Satakunnassa.

14 vuorokauden ilmaantuvuus Satakunnassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta 7.-20.7.2021 on 32,5 / 100 000 asukasta (omat tarkat luvut) :
Satakunta yhteensä 70 tapausta, ilmaantuvuus 32,5 / 100 000 / 14 vrk.

 • Rauma 12 tapausta, ilmaantuvuus 30,7 / 100 000 / 14 vrk
 • Pori 21 tapausta, ilmaantuvuus 25,1 / 100 000 / 14 vrk
 • Eura 2 tapausta, ilmaantuvuus 17,4 / 100 000 / 14 vrk
 • Eurajoki 1 tapaus, ilmaantuvuus 10,6 / 100 000 / 14 vrk
 • Kankaanpää 20 tapausta, ilmaantuvuus 179,0 / 100 000 / 14 vrk
 • Karvia 2 tapausta, ilmaantuvuus 86,2 / 100 000 / 14 vrk
 • Pomarkku 1 tapaus, ilmaantuvuus 48,5 / 100 000 / 14 vrk
 • Jämijärvi 2 tapausta, ilmaantuvuus 117,0 / 100 000 / 14 vrk
 • Ulvila 4 tapausta, ilmaantuvuus 31,4 / 100 000 / 14 vrk
 • Merikarvia 1 tapaus, ilmaantuvuus 32,6 / 100 000 / 14 vrk
 • Harjavalta 1 tapaus, ilmaantuvuus 14,5 / 100 000 / 14 vrk
 • Säkylä 3 tapausta, ilmaantuvuus 45,1 / 100 000 / 14 vrk
 • Muissa Satakunnan kunnissa ei ole ollut tapauksia 14 vuorokauden aikana

   

Tartunnanjäljitys Satakunnassa viikolla 28

Viime viikolla todettiin 50 tapausta, kun edeltävällä viikolla tapauksia oli vain 16. Tartunnanjäljitys toimii tehokkaasti ja tartunnanlähteet ovat Satakunnassa edelleen hyvin selvillä. Tartunnanlähde tai tartuntapaikka selvisi viime viikolla 92 % tapauksista ja jäi epäselväksi 8 %:ssa tapauksista. Kuluvan viikon aikana epäselvät tartunnanlähteet ovat jonkin verran lisääntyneet.

Tartunnoista 24 % on saatu ulkomailta (12/50 tapausta) ja todettu pääosin 72 tunnin näytteistä. Ulkomailta saadut tartunnat viime viikolla olivat peräisin seuraavista maista: Iso-Britannia, Espanja (2), Yhdysvallat, Kenia, Ranska, Viro (3), Venäjä (3).

Samasta taloudesta oli peräisin 9 tartuntaa (18 %), sisätiloissa pidetyistä yksityisjuhlista 8 tartuntaa (16 %), ystävä- ja lähipiiristä oli saatu 9 tartuntaa (18 %), työpaikkatartuntoja oli nyt vain 3. Ravintoloista / baareista oli varmuudella peräisin 3 tartuntaa, mutta osa ystävien tartunnoista saattoi olla myös peräisin baarista.  Jääkiekkoharrastuksen piiristä 1 tartunta ja varuskuntatartuntoja satakuntalaisilla todettiin 2.

Tartunnan saaneista henkilöistä 50 % oli karanteenissa, kun tartunta todettiin (25 henkilöä). Karanteeniin asetettiin 201 uutta henkilöä ja eristykseen 50 henkilöä viime viikon aikana.

Joukkoaltistustilanteita on ilmennyt useita. Ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa on ilmennyt useita altistuksia. Tänäänkin Porin perusturva uutisoi parista uudesta altistustilanteesta ravintolassa. Noormarkun terveyskeskuksessa tapahtunut joukkoaltistumisesta ei ole ilmennyt jatkotartuntoja maskien käytön, rokotusten ja muiden varotoimien ansiosta.

 

Ketkä sairastuvat nyt?

Koko epidemian aikana Satakunnassa on todettu tartuntojen aiemmin painottuneen keski-ikäisten ikäryhmään. Viime aikoina tartuntoja on ollut eniten rokottamattomilla 21-30 vuotiailla ja rokotusten ansiosta vanhemmat ikäryhmät ovat sairastuneet harvemmin. Myös yhden rokotuksen saaneet ovat saaneet lieviä oireita. Tämä liittyy delta-variantin yleistymiseen myös Satakunnassa.

 

Näytteiden otto Satakunnassa viikolla 28

Viikolla 28 otettiin 3036 näytettä, joista positiivisia oli 1,6 %. Edellisellä viikolla 27 otettiin 2725 näytettä, joista positiivisten osuus oli vain 0,5 %. Kahden viikon seurannassa positiivisten näytteiden osuus on 1,1 %.

Delta-virus on Suomen valtavirus. Arvioiden mukaan noin 80-90 % tartunnoista on delta-muunnoksen aiheuttamia, ja tilanne on todennäköisesti sama myös Satakunnassa.

 

Sairaalakuormitus on vähäinen eikä sen odoteta merkittävästi lisääntyvän

Satasairaalassa on yksi koronavirusinfektiota sairastava potilas osastohoidossa. Viime viikkojen aikana Satasairaalan osastohoidossa on ollut 1-2 koronapotilasta kerrallaan, potilaat eivät ole vaatineet tehohoitoa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on hoidettu yhtä potilasta.

Sairaalakuormituksen ei ennusteta merkittävästi nousevan, mutta tartunnanjäljitys ja näytteenotto ovat varsin voimakkaasti kuormittuneet.

Koko epidemian aikana osastohoidossa on ollut 81 koronapotilasta, joista 6 potilasta on tarvinnut tehohoitoa. Yhteensä 10 potilasta on Satakunnassa menehtynyt Covid-19 infektioon.

 

Rokotusten tilanne Satakunnassa

Koronarokotuskattavuus Satakunnassa on kaikissa ikäryhmissä vähintään valtakunnallisessa keskitasossa. Ensimmäisen annoksen on saanut 65 % satakuntalaisista, kaksi annosta 32,7 %.

Kunnat ovat pistäneet kaikki käytettävissä olleet rokotteet. Työterveyshuollon yksiköille varatuista rokotteista on jäänyt jonkun verran rokotteita käyttämättä, koska kuntien rokotukset ovat edenneet niin tehokkaasti. Tämä ylijäämä jaetaan kuntiin rokotettavaksi. Tällä hetkellä kaikissa kunnissa rokotetaan yli 16-vuotiaita, sekä riskiryhmiin kuuluvia 12-15 -vuotiaita. Kunnat varustautuvat 12-15 -vuotiaiden rokotusten alkamiseen heti, kun uusi asetus saadaan voimaan.

Kokouksessa keskusteltiin mahdollisuudesta tiivistää rokotusväliä 12 viikosta 8 viikkoon. Todettiin, että alueen tehokkaasta rokottamisesta johtuen rokotteita ei vielä riitä siihen, että rokotusväliä voitaisiin lyhentää. Mikäli rokotteiden saatavuus paranee tai rokotteita uhkaa jäädä paikallisesti pistämättä rokoteväliä voidaan lyhentää kahdeksaan viikkoon.  On tärkeää, että rokotuksiin tullaan silloin, kun niiden aika on.

Kunnat pohtivat mahdollisuuksia ajanvaruksettomiin matalan kynnyksen rokotuspisteisiin. Toistaiseksi rokotukset ovat menneet hyvin kaupaksi myös ilman tällaista järjestelyä.

 

Lopuksi

Koronavirustilanne Satakunnassa on nopeasti huonontunut ja ATTR suosittelee, että väestö huomioisi varotoimet aiempaa tarkemmin.  Kasvomaskin käyttöön, etäisyyksien noudattamiseen ja hyvään käsihygieniaan on syytä kaikkien meidän panostaa. Kasvomaskia tulisi käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa ja erityisesti sisätiloissa silloin kun, paikalla on runsaasti ihmisiä. Myös asiakaspalvelutyössä ja työyhteisöissä maskeja on syytä käyttää.

Kansallisen strategian mukaisesti kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei enää laukaise uusia rajoitustoimia. Tilannetta kuitenkin seurataan aktiivisesti, ja tarvittaessa yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa asetetaan määräyksiä koskien TTL § 58 mukaisia yleisötilaisuuksia. Toivomme, että edellä mainittuja varotoimia noudattaen ja tehokkaalla tartunnanjäljityksellä nämä rajoitukset pystytään välttämään. Valtioneuvosto ottaa kantaa mahdollisiin ravintolarajoituksiin.

Yksityisjuhlien järjestäjien suositellaan huomioimaan varotoimet ja kokoontumiset on hyvä pyrkiä toteuttamaan ulkona.

Matkailun lisääntyminen nostaa koronatartuntariskiä. Tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen mukaisesti kaikkien riskimaista tulevien matkailijoiden tulee hakeutua 72 tunnin testiin.  Kannustamme kaikkia matkailijoita kirjautumaan FINENTRY palveluun ja hakeutumaan maksuttomaan koronatestiin omatoimisesti.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät täältä.

https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset