Satasairaala on aloittanut robottiavusteiset tekonivelleikkaukset ensimmäisten joukossa Suomessa

Ortopedi Matti Sävelä suorittamassa robottiavusteista polven tekonivelleikkausta
Ortopedi Matti Sävelä suoritti ensimmäisen robottiavusteisen polven tekonivelleikkauksen Satasairaalan leikkaussalissa keskiviikkona 25.8.2021.

Satasairaala on aloittanut robottiavusteiset polven tekonivelleikkaukset 25.8.2021. Satasairaala ottaa käyttöön tekonivelrobotiikan kolmantena Suomessa: Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) aloitti tekonivelrobotti avusteiset leikkaukset toukokuussa ja Mikkelin keskussairaala viime viikolla.

Tekonivelrobotti on noin metrin korkuinen robottikäsivarrella varustettu laite. Tekonivelrobotin käyttö edellyttää käyttökoulutusta. Kirurgi käyttää robottikättä erityistä tarkkuutta vaativiin leikkauksen vaiheisiin.

– Olemme Satasairaalassa tekonivelkirurgian uudistumisen etulinjassa, toteaa ortopedian ylilääkäri Matti Sävelä tyytyväisenä.  – Tekonivelrobotiikan avulla tarjoamme satakuntalaisille huipputasoiset polven tekonivelleikkaukset. Leikkausrobotiikan hyöty syntyy laadusta, sillä uusi, tarkka teknologia minimoi luuta ympäröiviin kudoksiin syntyvät vauriot. Yksilöllisen leikkaussuunnitelman mukaiset nivelpintojen sahaukset ja tekonivelen asentamisen eri vaiheet onnistuvat millintarkasti. Tutkimusten mukaan tekonivelkirurgiassa toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkausten tarve vähenee.

Tekonivelrobotiikkaa on mahdollista käyttää myös lonkan tekonivelkirurgiassa, mutta Satasairaalassa se on otettu käyttöön vain polven tekonivelleikkauksissa. 

­– Meillä tekonivelrobotin suurin hyöty syntyy polviproteesileikkauksissa, joita teemme vuosittain noin 600 kappaletta. Normaali leikkaustahti on kolme polven tekonivelleikkausta päivässä, toteaa Matti Sävelä. – Lonkan tekonivelleikkauksia varten tulisi hankkia toinen vastaava laite toimenpidekohtaisella ohjelmistolla.

Satasairaalaan vuokratun leikkausrobotin merkki on Mako ja se on Stryker AB:n  tuote. Robotin vuosikustannus on noin 200 000 euroa.

Leikkausrobotit yleistyvät nopeasti. Mako-leikkausrobotteja arvioidaan olevan käytössä ympäri maailmaa noin 1200 kappaletta ja niiden  avustuksella on tehty noin 700 000 leikkausta.