Satasairaalan S-rakennuksen taidekokonaisuus täydentyy

Satapsykiatrian Koivut ja kuu sekä Voimaeläinten paraati

Satasairaalan S-rakennuksen taidekokonaisuus täydentyy lastenpsykiatrian osaston ja päiväosaston kuvituksella ja julkisivuun integroidulla koivumetsäkuviona ja kuu-projisointina.

Viime vuonna kutsukilpailun perusteella S-rakennuksen julkisivuun valittiin kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema teos Koivut ja kuu. Se toteutetaan metallilevyihin perforoiduilla reikäkuvioinnilla, lisäksi rakennuksen yläkulmaan projisoidaan pimeässä hehkuva, sinisävyinen suuri kuu gobo-valaisimella. Teosehdotuksen kuva-aihe valikoitui, koska metsät ovat tärkeä osa sielunmaisemaamme ja merkittävä luonnonvaramme.

”Metsä koetaan rahoittavana paikkana. Puiden hoitavasta ja parantavasta voimasta puhutaan kansan parissa tarinoita. Metsään mennään, kun halutaan olla luonnossa ja myös kun halutaan olla yksin”, korostaa Jaakko Niemelä.

Uuden S-rakennuksen lastenpsykiatrian osaston ja päiväosaston tekstiilitapettien kuvituksesta vastaa palkittu kuvittaja ja kirjailija Marika Maijala. Kuvioinnin valinnassa painottui Maijalan omintakeinen ilmaisu ja kuvituksen ilmentämä toisesta huolenpitämisen tunnelma. Kuvitus on hyvin näkyvä osa osaston visuaalista ilmettä.

Tämä projekti on ollut kuvittajalle todella merkityksellinen ja mielenkiintoinen, kiitollisena ajattelen, että kuvani ovat osa lastenpsykiatrian osastojen arkea. Koetin tavoittaa kuviin tunteita, pieniä tarinoita ja runsaasti yksityiskohtia, joissa riittäisi tutkittavaa sairaalan pienille ja suurille käyttäjille”, toteaa Marika Maijala.

Muut taidehankinnat

Nyt maaliskuun lopussa päättyneen avoimen portfoliohaun perusteella taidetyöryhmä päättää muut hankittavat teokset. Määräaikaan mennessä saapui lähes 140 korkealaatuista portfoliota, joita taidetyöryhmä käy läpi kevään ja kesän aikana. Valinnoista tiedotetaan rakennuksen valmistumisen edetessä.