Satasairaalassa on todettu tuhkarokkotapaus

Satasairaalassa on todettu tänään tuhkarokkotapaus. Sairastunut on n rokottamaton lapsi. Tartunta on saatu todennäköisesti lomamatkalla Pohjois-Suomessa. THL ja Lapin sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat selvittävät asiaa. Tällä hetkellä tiedossa ei ole muita sairastuneita. 

Ennen kuumeilun alkamista 7.1.2020 potilas on ollut Huittisten Lauttakylän koulussa ja samana iltana Huittisten kansanopiston muskari-luokassa kello 15 - 17. Koulun oppilaiden ja musiikkikerhoon osallistuneiden rokotussuojaa täydennetään mikäli siinä havaitaan puutteita.                     

Satasairaalan lasten päivystyksen odotustiloissa 13.1.2020 klo 12 - 16 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle.  Samassa tilassa on työskennellyt myös remonttityöntekijöitä, joiden rokotussuoja on syytä tarkastaa. Lastenpoliklinikan henkilökunta pyrkii tavoittamaan mahdollisesti altistuneet puhelimitse rokotussuojaustarpeen selvittämiseksi. Rokottamattomat ohjataan saamaan MPR-rokote huomenna 15.1.2020 tai viimeistään 16.1.2020 omasta terveyskeskuksesta.

Satakunnassa MPR-rokotuksen rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Ohjeita mahdollisesti altistuneille

Henkilöitä, jotka ovat käyneet kyseisissä tiloissa edellä mainittuina aikoina, kehotetaan tarkistamaan, onko oma suoja kunnossa. 

 • Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
 • Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.
 • Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen.
 • Erityisesti vuosina 1965 - 1975 syntyneillä voi olla puutteellinen rokotussuoja.
 • Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama suoja.
 • Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa mahdollisen altistuksen jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.
   
  Erittäin herkästi tarttuva sairaus
   
  Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. 
   
  Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9 - 11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3 - 5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Tuhkarokko on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista (eli jo noin 1 vuorokausi ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen. Tässä tapauksessa mahdolliseksi tartuttavuusajaksi on arvioitu 7.1 – 15.1.2020.