Tiedote 11.10.2021: Satasairaalan kirurgisella osastolla KIRO 3 on todettu yksi jatkotartunta henkilökuntaan kuuluvalla

Tiedote 11.10.2021 kello 17:30

Tiedotimme eilen, että kirurgisella osastolla KIRO 3 on viime viikolla ollut hoidossa kaksi potilasta, joiden Covid-19 infektio on tullut esiin hoitojakson jälkeen ja joiden tartunta on voinut tapahtua osastolla. (mahdolliset tartuttavuusajat 4.10.2021 ja 4.-7.10.2021). Toinen potilaista ei ollut rokotettu lainkaan ja toinen oli saanut yhden rokotteen.

Pidetään todennäköisenä, että ainakin jälkimmäinen tartunnoista on saatu osastolla. Koska henkilökunnan rokotekattavuus on hyvä ja kaikessa potilastyössä käytetään suojaimia, on todennäköistä, että tartunta on saatu joko toiselta tunnistamatta jääneeltä potilaalta tai vierailijalta.

Tapausten vuoksi osastolla mahdollisesti altistuneet on selvitetty. Huonetoverit ovat olleet kahdesti rokotettuja, joten karanteeneja heille ei ole tarvinnut asettaa. Heidät on kuitenkin varmuuden vuoksi ohjattu näytteisiin henkilökohtaisella yhteydenotolla. Lisäksi heidän tulee tarkkailla vointiaan kahden viikon ajan ja tarvittaessa hakeutua näytteisin uudelleen. Myös henkilökuntakontaktit on hoidettu.

Osastolla toteutettiin lauantai-iltana laaja näytteidenotto potilaille ja henkilökunnalle eikä lisätapauksia todettu.

Tänään on osaston henkilökuntaan kuuluvalla todettu yksi tartunta. Altistustilanne ja itämisaika huomioiden tartunta on todennäköisesti saatu osaston potilaalta viime viikolla. Henkilö on saanut kaksi rokotetta lyhyellä aikavälillä yli 6 kk aiemmin. Hänelle oli juuri annettu kolmas rokote, mutta se ei vielä ole ennättänyt vaikuttaa. Rokotusten ansiosta oireet ovat hyvin lievät.

Tilanne on kartoitettu ja uuden tapauksen vuoksi potilaiden ei ole katsottu merkittävästi altistuneen. Mikäli osastolla B3 4-11.10.2021 hoidossa olleelle potilaalle tai vierailijalle kuitenkin ilmaantuu koronavirusinfektioon viittaavia oireita on syytä hakautua testiin.

Tilannetta osastolla seurataan tarkkaan ja näytteitä otetaan aktiivisesti. Kaikista lievästikin oireilevista otetaan koronanäytteet heti ja varotoimena ja tilanteen selvittelemiseksi osaston B3 punaisessa ja vihreässä moduulissa olevilta potilailta otetaan 14.10.2021 CV-19NhO näytteet poikkileikkaustutkimuksena uudelleen. Myös henkilökuntaa testataan aktiivisesti.

• Ydinviesti: Satakunnassa koronavirusinfektion riski on laajalti kohonnut. Rokotteet ovat erinomaisia ja niiden avulla voi tehokkaasti suojautua vakavalta taudilta. Rokotteet eivät kuitenkaan kokonaan ehkäise tartunnan mahdollisuutta, vaikka riskiä selvästi vähentävät. Siksi Satakunnassa on tällä hetkellä voimassa laaja maskisuositus eikä etäisyyksien pitoa ja hyvää käsihygieniaa pitäisi unohtaa.