Tuhkarokkoaltistus Satasairaalan lasten päivystyksessä 13.1.2020

Altistuneita saattaa olla aiempaa enemmän, vain yksi tuhkrokkotapaus on todettu.

Satasairaalan lasten päivystyksen odotustiloissa 13.1.2020 klo 12 -16 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle.  Tuhkarokkoon sairastunut potilas odotti odotustilassa klo 12-14 ennen kuin epäily tuhkarokosta syntyi.

Ilmoitimme eilen, että kaikki altistuneet on tavoitettu. Tänään tuli ilmi, että odotustilojen remontin takia on mahdollista, että muutkin lastenpoliklinikalla klo 12-16  asioineet ovat saattaneet odottaa odotustilassa. Tämän vuoksi olemme päättäneet ottaa yhteyttä kaikkiin lastenpoliklinikalla klo 12-16 asioineisiin. Valtaosa on jo tavoitettu.

Lastenpoliklinikalla mahdollisesti altistuneita lapsia on yhteensä 52. Lisäksi kartoitetaan heidän saattajiensa sekä tilassa työskennelleiden remonttimiesten rokotussuoja.

Lastenpoliklinikan henkilökunta selvittää nyt, onko päivystyksen odotustilaa käytetty ja onko rokotussuoja kunnossa.  Rokottamattomat ohjataan saamaan MPR-rokote 16.1.2020 mennessä omasta terveyskeskuksesta.

Samassa tilassa on työskennellyt remonttityöntekijöitä, joiden rokotussuoja tarkastetaan tänään. Satakunnassa MPR-rokotuksen rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Huittisten terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavat kartoittavat altistuneita Huittisissa ja antavat tarvittavia lisärokotuksia ohjeiden mukaisesti.

Vain yksi tuhkarokkotapaus Satakunnassa on todettu. Kyseessä on rokottamaton lapsi, joka on saanut tartunnan todennäköisesti Rovaniemellä hyvin kansainvälisessä ympäristössä. Sairastuneen sisarus on kotikaranteenissa ja hänen sairastumisensa lähipäivinä on todennäköistä, mutta hän ei ole voinut tartuttaa ketään.

Ohjeita mahdollisesti altistuneille

Henkilöitä, jotka ovat käyneet kyseisissä tiloissa edellä mainittuina aikoina, kehotetaan tarkistamaan, onko oma suoja kunnossa.

• Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.
  • Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen.
  • Erityisesti 1965-1975 syntyneillä voi olla puutteellinen rokotussuoja.
  • Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama suoja.
  • Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa mahdollisen altistuksen jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Erittäin herkästi tarttuva sairaus

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9-11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava 4 vrk ennen ihottumaa (eli jo 1 vrk ennen ensioireita) ja 4 vrk ihottuman puhkeamisen jälkeen. Tässä tapauksessa mahdolliseksi tartuttavuusajaksi on arvioitu 7.1 – 15.1.2020.