Varaslähtö selkokielen päivään

Lauantaina 28.5. vietetään kansainvälistä selkokielen päivää. Satasairaala otti päivään varaslähdön ja järjesti jo tänään Selkokielen päivän seminaarin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Yleisökin intoutui välillä keskustelemaan luennoitsijoiden kanssa, sillä aihe oli niin inspiroiva.

Sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto nosti selkokielen strategisen merkityksen osana hyvää asiakaspalveluja. Satasairaalassa ajatellaan, että selkokieli on myös osa potilasturvallisuutta ja noudattaa Lean-toiminnan periaatteita. Kun potilas saa hyvät ja selkeät ohjeet, hän voi keskittyä paranemiseen. Hoitohenkilökunnan resursseja voi käyttää muuhun, kun aikaa ei tarvitse käyttää vaikeaselkoisen ohjeen suomentamiseen. Se voi jopa säästää rahaa. Siksi meillä on nettisivuillamme paljon selkokielistä sisältöä ja myös osa potilasohjeistamme on selkokielisiä.

Vuoden selväsanainen 2021 Soilimaria Korhonen kertoi Selkokielen päivän seminaarissa Satasairaalassa, kuinka Savoniassa selkokielen opinnot on sisällytetty kaikkiin sosiaali- ja terveysalan tutkinto-ohjelmiin. Ihan mahtavaa! Korhonen teroitti, että kieli on laadun mittari. Parhaimmillaan (selko)kieli lisää yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja demokratiaa.

Lisäksi kuulimme monta muutakin äärimmäisen kiinnostavaa puheenvuoroa:

  • Satasairaalan ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäki: Vähemmän lääkärilatinaa, enemmän ymmärrystä asiakas-/ potilaskohtaamisiin.
  • Helsingin yliopiston sosiaali- ja terveystutkimuksen ja johtamisen maisteriohjelmasta Janika Põder ja Anu-Elina Ervasti: Selkokielen hyödyt ja kustannukset Satasairaalassa - opinnäytetyön alkuvaiheen havainnot.
  • Kokemusasiantuntija, Vuoden selväsanainen 2019 Sami Virta: Selkokieltä kaikille.

Huikea seminaari toi varmasti paljon uutta ajateltavaa jokaiselle. Kannattaa tutustua myös muuhun koulutustarjontaamme Satasairaalan Koulutuspalvelut –sivulla.