WUHAN-koronavirusinfektion diagnostiikka ja hoito Satakunnassa – ohjeistoa päivitetään säännöllisesti

3.2.2020, Infektioyksikkö tiedottaa:

Lapissa todettiin viime viikolla yksi Wuhan-koronaviruksen aiheuttama tapaus epidemia-alueelta saapuneelta matkailijalta. Lähikontaktit ovat edelleen karanteenissa, uusia tapauksia ei Suomessa todettu. Matkailuun liittyvät lisätapaukset ovat mahdollisia. Maailmalla epidemia laajenee.

Riski Wuhan- koronaviruksen aiheuttamiin tartuntoihin on Satakunnassa tällä hetkellä vähäinen, mutta on tärkeää, että terveydenhuollon työntekijät ja puhelinneuvontaa antavat tutustuvat ohjeistukseen ja osaavat neuvoa asiasta huolestuneita hoitoon hakeutumisessa.  

Nykytilanteessa uusi koronavirusinfektio Satakunnassa voi tulla kyseeseen epidemia-alueelta 14 vuorokauden sisällä saapuneilta (tällä hetkellä epidemia-alue on Kiinan Hubein maakunta) tai hän on ollut lähikontaktissa laboratoriovarmennetun tapauksen kanssa.

Koska epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti, on terveydenhuollon henkilöstön tarkistettava epäilyn kriteerit THL:n ajantasaisesta ohjeesta.  THL:n 2019-nCoV sivusto

Sairaanhoitopiirin päivitetyt ammattilaisohjeet löytyvät  hoito-ohjeet.fi sivustolta ja linkistä: Wuhan-koronavirusinfektion hoito ja diagnostiikka Satakunnassa

Tapauksissa, joissa tartuntaa perustellusti epäillään, on tärkeää ottaa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai päivystysaikaan päivystyksen puhelinneuvontaan. Puhelinnumero on 02 627 6868 .

Mikäli kriteerit täyttyvät, potilas ohjataan suoraan ulkokautta Satasairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen arvioon. On sovittu, että myös mahdolliset lapsipotilaat otetaan tarvittaessa arvioon päivystyksen huoneeseen 11 (ei siis lasten päivystykseen).

Varotoimista hyvin toteutuva käsihygienia ja oikea yskimishygienia ovat tärkeimmät toimet samoin kuin muissa virusinfektioissa. Terveydenhuoltohenkilöstö suojautuu oheisen ohjeistuksen mukaisesti kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia käyttäen. Näin suojataan paitsi henkilökuntaa, myös muita potilaita. Tiedon karttuessa varotoimia tarvittaessa kevennetään kansallisen ohjeiston mukaisesti.

Muistutetaan, että tällä hetkellä Satakunnassa kiertää monia muita hengitystieinfektioita kuten RS-virusta, influenssa-A ja B viruksia sekä muita hengitystieinfektioita. Myös tavanomaisia koronavirusinfektioita tavataan jonkin verran. Nämä ovat lieviä hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia, joilla ei ole yhteyttä uuteen Wuhan-koronavirukseen.