Satapsykiatrian taide

Jäänsininen teosehdotus B-aulan havainnekuvassa

Satasairaalan psykiatrian rakennuksen taidekilpailu on ratkennut

Taidetyöryhmä kiittää taiteilijoita kiinnostavista ehdotuksista, joita tuli yhteensä 53 kappaletta.  

Taidehankintojen tavoitteena on tuoda taide osaksi yhteistä kokemusta, mutta samalla myös luoda laadukasta, ainutlaatuista ja viihtyisää ympäristöä sairaalassa asioiville.

Satasairaalan uuden psykiatrian S-rakennuksen avoimella taidekilpailulla etsittiin näyttävää, taideohjelmaan viittaavaa, tilan korkeuden huomioivaa ja kaikkiin kolmeen aulaan sijoittuvaa teosta. Satasairaalan taidetyöryhmä valitsi kokouksessaan 24.9. 2021 kolme parasta ehdotusta. Ensimmäisen palkinnon arvo on 5 000 euroa, toinen 3 000 euroa ja kolmas 2 000 euroa. Taidetyöryhmän lisäksi juryssä olivat Suomen taiteilijaseuran puolesta kuvataiteilija Hanna Vihriälä ja valokuvataiteilija Päivi Setälä.

Aulan taidekilpailun voittajaksi valittiin Maaret Syväojan kolmiosainen teos Kirjo.

Ilta-auringon sävyinen teosehdotus C-aulan havainnekuvassa
Ilta-auringon sävyinen teosehdotus C-aulan havainnekuvassa

Teos täyttää kilpailun tavoitteet. Teos ulottuu läpi koko aulan korkeuden, ja sijoittuu niin että se on havaittavissa jokaiselta osastolta kaikissa viidessä kerroksessa. Teos muodostaa jokaiseen aulaan vesiputousmaisen tilan. Teosten väritys on ensimmäisessä aulassa vedenvihreä, toisessa jäänsininen ja kolmannessa ilta-auringon värinen.

Jury piti teoskokonaisuutta hyvin herkkänä, kapeaan ja korkeaan tilaan sopivana sekä pelkistyneenä, runollisena elementtinä, joka jättää tilaa sairaalatiloissa asioivien omille tulkinnoille. Jury kiittää teosinstallaation taiteellista otetta ja ehyttä ilmaisua. Taiteilija kertoo teoksen tausta-ajatusten saaneen inspiraation kirjoneuleista ja ryijyjen väreistä tai neulottuihin villasukkiin liitetystä lämpöisistä ajatuksista. Teoksen värit muuttuvat kuin revontulet katsomispaikan ja vuorokauden mukaan.

 

Toisen palkinnon saa Pekka Jylhän teosehdotus Ihmeellinen luonto.

Ihmeellinen luonto -teoksen osat havainnekuvassa sijoitettuna kolmen aulan seinille
Ihmeellinen luonto -teoksen osat havainnekuvassa sijoitettuna kolmen aulan seinille

Teos pohjaa luontokuvastoon; kasvien ja yrttien hoitaviin ominaisuuksiin. Taiteilijan mukaan luonto on paikka, jossa ihminen tuntee olevansa osa suurta kokonaisuutta äärettömyyden maisemaa.

Jury arvosti teosten aihetta ja mittakaavaa. Teososat ovat suurennettuja seinäpinnasta tilaan ulottuvia kasviaiheita; ahomansikka, pillike ja elovirna. Ehdotuksessa ne sijoittuvat kaikki eri auloihin, niin että ne ovat nähtävissä kaikkien osastojen ikkunoista. Ehdotuksen vahvuus oli ilmaisun lisäksi tekninen varmuus.

 

Kolmannen palkinnon saa Benjamin Orlowin teos Nimetön.

Teosehdotuksen Nimetön havainnekuva
Teosehdotuksen Nimetön havainnekuva

Teos herätti monenlaisia tunteita. Sen muoto antaa aineksia monenlaisiin tulkintoihin rujoudesta lohduttavuuteen ja ärsyynnyksestä sympatiaan. Teos on samaan aikaan massiivinen ja kevyt.

Jury halusi palkita kysymyksiä herättävän teoksen, jonka kohdatessaan katsoja kokee ihmetystä, jolle ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Taideohjelman Myötätuntoinen katse tekstiin viitaten myötätunto on tärkeä näkökulma toisen ihmisen kohtaamiseen, se on arvostusta ja läsnäoloa. Katse on nähdyksi tulemista, sitä että meidän jokaisen elämällä on tarkoitus. Myötätuntoinen katse on katse ihmiseen ja samalla myös katsomista taiteen avulla.

Tavoitteena on toteuttaa voittajateos uusiin tiloihin. S-rakennus valmistuu 2023.

Satasairaala toteuttaa prosenttiperiaatetta ja on saanut taidekilpailun järjestämiseen ja taidehankintoihin tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Lastenosastolle hankittavaan taiteeseen on osoitettu lahjoistusvaroja.

Satasairaalan Psykiatrian rakennuksen Taideohjelma Myötätuntoinen katse