Synnytyksen vaiheet

Selko-tunnus
Synnyttävä nainen istuu jumppapallon päällä. Hänellä on ilokaasunaamari kädessä.

1. Vaihe eli avautumisvaihe

Kohdunsuu avautuu. Vaihe alkaa säännöllisistä supistuksista ja päättyy siihen, kun kohdunsuu on täysin auki eli 10 cm.

Avautumisvaiheen kesto on aina yksilöllinen.

Synnytystä voi edeltää passiivinen vaihe eli latenttivaihe. Tällöin supistukset saattavat olla kipeitä, mutta ne vasta kypsyttävät kohdunsuuta, mutta eivät vielä avaa sitä. Latenttivaihe saattaa kestää useita tunteja, jopa päiviä.

Synnyttämään tullessa sinulta otetaan betahemolyyttinen streptokokkinäyte.

 

2. vaihe eli ponnistusvaihe

Aktiivista ponnistamista edeltää usein niin sanottu siirtymävaihe. Siinä kohdunsuu on täysin auki ja äiti työntää omien tuntemustensa mukaan. Vauva pääsee laskeutumaan hiljalleen ja luonnollisesti synnytyskanavassa alaspäin.

Ponnistusvaihe kestää äidin aktiivisen työntämisen ajan ja päättyy lapsen syntymään.

Voit kokeilla erilaisia ponnistusasentoja jo raskausaikana. Voit itse vaikuttaa ponnistusasentoon. Kuuntelemme mahdollisuuksien mukaan toiveitasi.

 

3. vaihe eli jälkeisvaihe

Se alkaa, kun vauva on syntynyt ja päättyy istukan syntymiseen.

Kun vauva on syntynyt, hän pääsee mahdollisimman nopeasti ihokontaktiin. Synnytyksen jälkeen vauvan vointia arvioidaan muun muassa Apgar-pisteiden avulla. Siinä arvioidaan vauvan väri, pulssi, hengitys, ärtyvyys ja jäntevyys.

Isä saa katkaista napanuoran, jos haluaa. Kaikille vastasyntyneille annetaan heti synnytyksen jälkeen K-vitamiini pistoksena lihakseen. K-vitamiinia tarvitaan hyytymistekijöiden muodostumiseen ja sitä kautta se ehkäisee verenvuotoja.

Synnytyksen jälkeen äiti saa kohtua supistavaa lääkettä verenvuotojen ehkäisemiseksi ja istukan irtoamisen varmistamiseksi. Istukka syntyy vauvan synnyttyä viimeistään tunnin kuluessa.

Ensimmäinen imetys tapahtuu yleensä jo synnytyssalissa tai perheheräämössä, kun vauva on siihen valmis.

Äidin ja vauvan vointia seurataan synnytyksen jälkeen synnytyssalissa. Seuranta kestää noin kaksi tuntia.

Imetyksen jälkeen vauvalta mitataan paino, pituus, päänympärys ja happisaturaatio.

Äiti käy vointinsa mukaan suihkussa ja vanhemmat saavat "synttärikahvit".

Äiti ja vauva siirtyvät vuodeosastolle jatkohoitoon. Vauvaa pyritään pitämään ihokontaktissa aina kuuden tunnin ikään asti.

Synnytyksen hoitanut kätilö käy tarvittaessa katsomassa perhettä synnytysvuodeosastolla ja keskustelemassa synnytyksen kulusta perheen kanssa.