Vauva

Selko-tunnus
Äiti hoitaa vauvaa sängyssä.

Vauvan hoidossa tärkeää on turvallisuus, lämpö ja läheisyys. Vauva viihtyy sylissä. Vanhempia ohjataan alusta alkaen vauvan hoitoon. Päivittäiseen vauvan hoitoon kuuluvat pesut, vaipan vaihdot ja navan hoito.

Äidinmaito on täydellistä ruokaa vauvalle. Äiti imettää vauvaa ensimmäisen kerran heti syntymän jälkeen. Vauva saattaa tarvita alussa apua oikean imutekniikan löytämiseen, koska vauva voi olla väsynyt tai oksentelevainen syntymän jälkeen.

Syntymä on suuri muutos vauvalle. Tämän vuoksi osastolla tarkkaillaan vauvan vointia, lämpöä, kellastumista, virkeyttä. Kaikista vauvoista otetaan harvinaisten aineenvaihduntasairauksien seulontaverikoe. Lastenlääkäri on saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta. Ja lastenlääkäri tekee kotitarkastuksen kaikille vauvoille.

Jos vauva joutuu lastenosastolle tarkempaan seurantaan, on vanhemmilla mahdollisuus olla vauvan kanssa samassa huoneessa ja osallistua kaikkiin hoitoihin henkilökunnan ohjauksessa.

 

Vauvan keltaisuus

Noin joka kolmas vauva kellastuu ensimmäisinä vuorokausina. Useimmiten keltaisuus on lievää ja häviää itsestään. Vauvojen keltaisuus johtuu maksan toiminnan kypsymättömyydestä. Joskus vauvan keltaisuus vaatii sinivalohoitoa.

 

Vauvan verensokerin säätely

Joskus äidistä tai vauvasta johtuvista syistä joudutaan ensimmäisinä päivinä seuraamaan vauvan verensokeria.

Matala verensokeri, eli hypoglykemia, aiheuttaa monenlaisia oireita. Niitä ovat esimerkiksi vapina, yliärtyvyys tai sinistely. Tilat, joihin liittyy lisääntynyt vastasyntyneen hypoglykemian riski, ovat muun muassa:

  • äidin insuliinihoitoinen diabetes
  • äidin raskaudenaikainen diabetes
  • vauvan ennenaikaisuus
  • vauvan pienipainoisuus
  • vauvan iso syntymäpaino (yli 4500 grammaa).

Riskiryhmiin kuuluvilta vauvoilta tutkitaan verensokeri säännöllisesti. Verensokeriseuranta alkaa kolmen tunnin kuluttua syntymästä ja jatkuu 2-3 päivän ajan.

Ensimmäinen imetys synnytyssalissa ja tiheät imetykset synnytysvuodeosastolla estävät tehokkaasti verensokerin laskua.

 

Vauvan kotiutus

Lastenlääkäri tarkastaa vauvan ennen kotiinlähtöä. Tarkastuksessa lääkäri huomioi vauvan yleisvoinnin, eli muun muassa ärtyvyyttä, jäntevyyttä, ihoa. Lääkäri kuuntelee sydämen ja keuhkot, tarkastaa lonkat, tunnustelee vatsanalueen elimet, kokeilee pään aukileet ja arvioi vauvan heijasteet.

 

Katso video

Katso video Kylvetys ja vauvan hoito.