Keisarileikkaus eli sektio

Selko-tunnus

On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sektioon. Keisarileikkauksessa vauva syntyy leikkauksessa, jossa vatsanpeitteisiin ja kohtuun tehdään viillot.

Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä tai molemmista. Äitiyspoliklinikalla sovit yhdessä lääkärisi kanssa leikkauspäivästä. Kätilö kertoo sinulle kotona tehtävistä leikkausvalmisteluista ja leikkauspäivän kulusta.

Tukihenkilö voi olla mukana leikkauksessa. Tukihenkilö voi olla puoliso tai joku muu sinulle läheinen ihminen. Mikäli tukihenkilölläsi on flunssa, vatsatauti tai hänellä on ihon tulehdus, hän ei voi olla mukana leikkauksessa.

Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua leikkauspäivää lapsivedenmenolla tai supistuksilla, lähde sairaalaan synnyttäjien vastaanotolle. Synnyttäjien vastaanotto on auki ympäri vuorokauden. Puhelinnumero on 02 627 7542.
 

 

Leikkausvalmistelut kotona

Valmistautuminen leikkaukseen alkaa jo kotona. Kätilö neuvoo sinulle äitiyspoliklinikalla, miten teet valmistelut kotona. Poista kynsilakat, lävistyskorut ja muut korut sekä käy suihkussa. Pese myös hiuksesi. Ihokarvat on hyvä ajella leikkausalueelta jo edellisenä iltana. Tätä varten saat äitiyspoliklinikalta kertakäyttöterän. Saat äitiyspoliklinikalta myös tukisukat, jotka sinun pitää laittaa jalkaasi ennen kuin lähdet sairaalaan.

Sinun pitää olla syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Mahdolliset aamulääkkeesi voit ottaa pienen vesitilkan kanssa. Tupakointi ja purukumin syönti lopetettava kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Leikkaus voidaan tehdä vain siinä tapauksessa, että olet ollut ravinnotta.

 

Leikkauspäivänä sairaalassa

Leikkauspäivänä tulet sovittuna aikana synnytyssaliin. Synnytyssalissa sinut valmistellaan leikkausta varten. Saat leikkauspaidan ja sinulle laitetaan nesteytyksen vuoksi laskimokanyyli suoneen eli "tippa". Sinulle laitetaan myös katetri virtsarakkoon. Leikkauksessa virtsarakko pidetään kestokatetrin avulla tyhjänä. Ennen leikkaussaliin siirtymistä saat vielä lääkettä, joka tasapainottaa mahanesteitä.

 

Leikkaussalissa

Sektiosali sijaitsee synnytyssalin yhteydessä. Leikkauksen aikana vointiasi seurataan koko ajan.

Anestesialääkäri laittaa sinulle spinaalipuudutuksen. Puuduteaine laitetaan selkänikamien välistä selkäydinnesteeseen.

Kun vauva on syntynyt, hänet näytetään teille. Kätilö tarkistaa vauvan, jonka jälkeen hän pääsee äidin, puolison tai tukihenkilön ihokontaktiin. Sektiosalista teidät siirretään perheheräämöön. Vauvantahtinen imetys alkaa heti kun vauva on siihen valmis. Vauvantahtisessa imetyksessä vauva itse määrää syöttörytmin.

 

Osastolla leikkauksen jälkeen

Perheheräämössä teitä seurataan muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen siirrytte synnytysvuodeosastolle.

Osastolla hoitajasi tarkkailee vointiasi. Leikkauspäivän iltana saat nousta pesuille hoitajan avustamana, jos voit riittävän hyvin.

Vauva on koko ajan vierelläsi. Sinun ei tarvitse nostella tai hoitaa vauvaa, vaan hoitajat auttavat siinä. Isällä on mahdollisuus osallistua vauvan hoitoon ja häntä ohjataan tarpeen mukaan.

Leikkauksen jälkeisenä päivänä voit alkaa hoitaa vauvaasi vointisi mukaan.

 

Kotihoito

Kotiudut noin 3-5 päivän kuluttua. Kotiinlähtöpäivänä kätilö tarkistaa sinut. Hän arvioi yleisvointisi, tarkistaa kohdun, jälkivuodon, leikkaushaavan paranemisen ja rinnat. 

Yleensä haava suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Saunaan voit mennä 12 vuorokauden kuluttua haavan ompelusta. Jos haavasi on sujettu poistettavilla ompeleilla, saat erilliset ohjeet. Vältä raskaiden taakkojen nostelua ja rajuja liikkeitä jälkitarkastukseen saakka. Kevyt liikunta ja päivittäinen ulkoilu auttavat sinua toipumisessasi.

Kotiutuessasi ota yhteys oman neuvolasi terveydenhoitajaan. Jälkitarkastuksesi on 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä neuvolassasi.

Sairaalalaskun saat myöhemmin postitse kotiisi.

Jos sinulle tulee kotona mielestäsi leikkauksesta johtuvia ongelmia, ota yhteys ensisijaisesti omaan neuvolaasi. Iltaisin tai viikonloppuisin voit soittaa synnytysvuodeosastolle. Puhelinnumero on 02 627 7532.

Hyvää vauva-aikaa!