Koronavirus (COVID-19)

COVID-19 ei enää aiheuta laajaa infektiouhkaa, yksittäiset potilaat voivat sairastua vakavasti 

Koronatilanne Satakunnassa on rauhoittunut ja myös muut hengitystieinfektiot ovat vähentyneet. Valtakunnallisesti koronapandemia on rokotusten ansiosta siirtynyt vaiheeseen, jossa se ei enää aiheuta väestölle laajaa terveysuhkaa, vaikka koronatapauksia tulee edelleenkin esiintymään ja osa voi sairastua vakavasti.  

Suomen yliopistosairaalat muuttavat maskiohjeistustaan kesäkuun alkupuolella. Satakunnan hyvinvointialueella edetään samassa tahdissa ja uusi toimintaohje otetaan käyttöön 1.6.2023.  

Satakunnan hyvinvointialueella kirurgista suunenäsuojusta tai hengityksensuojainta ei enää käytetä hoitotyössä osastoilla tai yksiköissä potilaiden tai asiakkaiden hoidossa jatkuvasti, vaan suu-nenäsuojusta käytetään tilannekohtaiseen ohjeistukseen perustuen, kuten hengitystievirusten torjunnassa on aiemminkin toimittu. Mikäli osastolla todetaan epidemiatilanne, infektioyksikkö antaa tarvittaessa lisäohjeistusta myös suojaimien käytöstä. 

Potilaiden tai vierailijoiden ei enää tarvitse käyttää maskia käyntinsä aikana sairaaloissa tai muissa sosiaali- tai terveydenhuollon yksiköissä ellei heillä ole hengitystieinfektioiden oireita. Tämä koskee myös kotihoitoa ja hoivayksiköiden työntekijöitä ja vierailijoita. Yksiköissä vierailevilta kuitenkin edellytetään, että heillä ei ole hengitystieinfektion oireita.  

Mikäli hengitystieinfektion oireista kärsivä henkilö joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella, esimerkiksi hakeutumaan tutkimuksiin tai hoitoon, hänelle suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttöä ja turvavälien noudattamista, jotta lisätartunnoilta voidaan välttyä.