Koronavirus (COVID-19)

Päivitetty 20.1.2023  

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontuu tarvittaessa tarkastelemaan Satakunnan alueen epidemiologista tilannetta.  

Kokousten jälkeen päivitettävät ja kulloinkin voimassa olevat suositukset löydät sivuvalikosta.

Infektioyksikkö julkaisee tiedotteen epidemiologisesta tilanteesta tai muuttuvista ohjeista ajankohtaista palstalla tarvittaessa.

 

Koronaepidemia on Satakunnassa edelleen aktiivinen, mutta ilmaantuvuus ja sen aiheuttama terveydenhuollon kuormitus on vähentynyt. Tällä hetkellä Satakunnassa on menossa aktiivinen influenssa A ja RSV -epidemia.

Koronaan voidaan suhtautua pitkälti samoin, kuin muihinkin tarttuviin hengitystieinfektioihin. Sairaaloissa ja hoivalaitoksissa kaikkia tarttuvia tauteja tulee kuitenkin aktiivisesti torjua.

  • Ilmaantuvuus on edelleen korkea, mutta selvässä laskussa.
  • Rokotusten ansiosta taudin vakavuusaste on selvästi vähentynyt ja sairaalaan joutuminen vaikean koronan vuoksi on melko harvinaista.
  • Jätevesiseurannassa Suomessa koronavirusten määrä jätevesissä on laskenut, mutta se on edelleen melko korkealla tasolla.
  • Sairaaloiden ja hoivalaitosten ulkopuolella voidaan elää tavallista elämää, kun suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehditaan. Hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistekniikasta on kaikkien syytä huolehtia, sillä näin vältetään myös muita infektiosairauksia. Käsihuuhde tepsii koronavirukseen, mutta monien muiden virusten torjuntaan tarvitaan käsien saippua-vesipesua.
  • Riskiryhmiin kuuluvien tulee hakeutua terveydenhuollon testiin ja mikäli korona tai influenssa todetaan olla yhteydessä terveydenhuoltoon, jotta voidaan harkita varhaista hoitoa. Riskiryhmien varhainen koronahoito | Satasairaala
  • Henkilöiden, joiden immuunipuolustus on alentunut tai jotka kuuluvat riskiryhmään, suositellaan edelleen välttävän väkijoukkoja, käyttävän harkintansa mukaan hengityksensuojainta ja huolehtivan hyvästä käsihygieniasta. Tällä hetkellä riksi saada influenssa, RS-virusinfektio tai COVID-19 infektio on kohonnut.
  • Sairaaloissa ja hoivalaitoksissa, joissa hoidetaan riskiryhmiin kuuluvia potilaita tai asiakkaita, sekä henkilökunnan että vierailijoiden tulee edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta tiloissa, joissa potilaita hoidetaan

 

*****

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tekee tilannearvion ja antaa alueelliset suositukset STM:n ohjeiden mukaisesti. Työryhmässä ovat edustettuina Satakunnan hyvinvointialueen sote-johto ja tartuntatautilääkärit ja -hoitajat, THL:n, Lounais-Suomen AVI:n ja ELY-keskuksen edustajat. Puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Petteri Lankinen ja tilannearvion ajankohtaisesta epidemiatilanteesta tekee hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Koronavirustilannetta koko maassa ja hyvinvointialueella voi seurata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.