Kansalaisohje 14.1.2022: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Selko-tunnus

Päivitetty 21.1.2022 klo 20.15.

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa. Tämä on johtanut tartunnanjäljityksen ruuhkautumiseen useissa kunnissa. Satakunnassa erityisesti Porissa ja Raumalla. Tällöin suurta osaa tartunnan saaneista ja altistuneista ei ehditä tavoittaa ajoissa ja jäljityksestä ei ole apua tartuntojen torjunnassa.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

• nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

• Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole aina yhteydessä työnantajaan. Todennäköisesti näytteenotto ja/tai karanteeni on tarpeen.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.   Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitestin heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (Käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen). Jos testi on negatiivinen, hakeudu altistumisen jälkeen terveydenhuollon testiin, mikäli kuulut seuraavassa kappaleessa ilmoitettuihin ryhmiin:

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai olet altistunut koronavirusinfektiolle ja lisäksi

• terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana
  • perheenjäsenesi työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä
  • Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Satasairaalassa näytteitä otetaan sairaalan potilailta ja Satasairaalan henkilökunnalta.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.