Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

Selko-tunnus
Pieni vauva nukkuu myssy päässä peiton alla. Häneen nenäänsä menee letku.

Hoidamme vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa ja tarkkailua. Jos vauva on meillä hoidossa, hoidamme myös äitiä osastollamme. Hoidamme vauvoja, jotka ovat syntyneet 32 raskausviikon jälkeen ja Turun yliopistollisesta keskussairaalasta jatkohoitoon siirtyviä pikkukeskosia. Hoidamme myös alle 3 kuukauden ikäisiä kirurgisia potilaita.

 

Yleisimpiä hoitoon tulon syitä ovat:

 

  • matala verensokeri
  • infektioepäily
  • hengitysvaikeus
  • ennenaikaisuus
  • keltaisuus
  • jatkohoito yliopistollisista sairaaloista.

Vierailuajat

Osastollamme ei ole vierailuaikoja. Vanhemmat voivat yöpyä osastolla vauvan kanssa samassa huoneessa ja vauvan sisarukset sekä isovanhemmat ovat tervetulleita osastollemme.


Vauvan hoito ja imetys

Toivomme, että perhe hoitaa vauvaansa mahdollisimman paljon. Voitte olla mukana hoitotoimenpiteissä, lääkärinkierroilla sekä mahdollisissa tutkimuksissa.

Saatte ohjausta ja tukea vauvanne hoitoon liittyvissä asioissa osastomme henkilökunnalta.

Vastasyntyneen luonnollinen ravinto on rintamaito. Imetys on myös sairaan ja ennenaikaisen vauvan ensisijainen ruokintapa. Joskus imetys vaatii onnistuakseen hieman tavallista enemmän aikaa ja tukea. Tuemme teitä sairaan tai ennenaikaisen vauvan imetykseen liittyvissä erityispiirteissä. Jos vauvanne saa ateriansa pullosta, ohjaamme teille turvallisen ja vauvantahtisen pulloruokinnan perusteet. Suurin osa henkilökunnastamme on koulutettuja imetysohjaajia.

 

Hyvä hygienia on tärkeää

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä vastasyntyneet ovat herkkiä saamaan infektioita eli tartuntatauteja. Riisu kello ja sormukset ja pese kädet huolellisesti osaston ulkopuolella olevassa aulassa. Käytä käsihuuhdetta.

Ulkovaatteet on hyvä jättää osaston eteiseen.

Ethän tule osastolle nuhaisena tai muuten sairaana!

 

Matkapuhelimen käyttö

Vältäthän matkapuhelimen käyttöä osastolla. Puhelin voi olla päällä, mutta pidäthän sen äänettömällä. Näin vauvan huone pysyy rauhallisena. 

Muistathan huolehtia käsihygieniasta myös puhelimen käytön jälkeen.

 

Tietojen luovutus

Meillä hoidettavista potilaista annamme tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille.

Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa hoitoon ja vointiin liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden.

 

Lääkärinkierto

Lääkärinkierto tapahtuu arkipäivisin kello 8.45 alkaen. Hoitava lääkäri on parhaiten tavoitettavissa aamupäivisin. Viikonloppuisin kiertää päivystävä lastenlääkäri, jolloin kierron ajankohta voi vaihdella.

 

Ruokailu sairaalassa

Vauvan hoitojakson ajan yöpyvät vanhemmat saavat osastolla aamu- ja iltapalan ja vanhemmilla on mahdollisuus tilata ruokaa osastolle sairaalan ruokalasta henkilökuntahintaan.

Osastoltamme on vanhempia varten myös muun muassa kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikro.

Myös Satasairaalan kahvio Mocca palvelee. Voit lukea tarkemmin kahviostamme, kun klikkaat tästä.

 

Katso video

Katso video Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto.