Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

Selko-tunnus
Pieni vauva nukkuu myssy päässä peiton alla. Häneen nenäänsä menee letku.

Hoidamme vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa ja tarkkailua. Hoidamme myös vauvojen äitejä synnytyksen jälkeen. Yleensä hoidamme niitä ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka ovat syntyneet 32 raskausviikon jälkeen. Pienemmät keskoset pyritään aluksi hoitamaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hoidamme myös alle kolmen kuukauden ikäisiä kirurgisia potilaita.

Yleisimpiä hoitoon tulon syitä ovat:

  • matala verensokeri
  • infektioepäily
  • hengitysvaikeus
  • ennenaikaisuus
  • keltaisuus.

 

Vierailuajat

Osastollamme ei ole vierailuaikoja. Vanhemmat voivat yöpyä osastolla vauvan kanssa samassa huoneessa ja vauvan sisarukset sekä isovanhemmat ovat tervetulleita osastollemme.


Vauvan hoito ja imetys

Toivomme, että perhe hoitaa vauvaansa mahdollisimman paljon. Luonnollisesti voitte olla mukana hoitotoimenpiteissä, lääkärinkierroilla sekä mahdollisissa tutkimuksissa.

Saatte ohjausta ja tukea vauvanne hoitoon liittyvissä asioissa osastomme henkilökunnalta.

Vastasyntyneen luonnollinen ravinto on rintamaito. Imetys on myös sairaan ja ennenaikaisen vauvan ensisijainen ruokintapa. Joskus imetys vaatii onnistuakseen hieman tavallista enemmän aikaa ja tukea. Tuemme teitä sairaan- ja ennenaikaisen vauvan imetykseen liittyvissä erityispiirteissä, esimerkiksi äidinmaidon lypsämisessä, Jos vauvanne saa ateriansa pullosta, ohjaamme teille turvallisen ja vauvantahtisen pulloruokinnan perusteet. Suurin osa henkilökunnastamme on koulutettuja imetysohjaajia.

 

Hyvä hygienia on tärkeää

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä vastasyntyneet ovat herkkiä saamaan infektioita eli tartuntatauteja. Riisu kello ja sormukset ja pese kädet huolellisesti osaston ulkopuolella olevassa aulassa.

Käytä käsihuuhdetta. Ulkovaatteet on hyvä jättää osaston eteiseen.

Ethän tule osastolle nuhaisena tai muuten sairaana!

 

Matkapuhelimen käyttö

Vältäthän matkapuhelimen käyttöä osastolla. Puhelin voi olla päällä, mutta äänettömällä! Muistathan huolehtia käsihygieniasta myös puhelimen käytön jälkeen!

 

Tietojen luovutus

Meillä hoidettavista potilaista annamme tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille.

Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa hoitoon ja vointiin liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden.

 

Lääkärinkierto

Lääkärinkierto tapahtuu arkipäivisin kello 8.45 alkaen. Hoitava lääkäri on parhaiten tavoitettavissa aamupäivisin. Viikonloppuisin kiertää päivystävä lastenlääkäri. Tuolloin kierron ajankohta voi vaihdella.

 

Ruokailu sairaalassa

Vauvan hoitojakson ajan yöpyvät vanhemmat saavat osastolla aamu- ja iltapalan ja vanhemmilla on mahdollisuus tilata ruokaa osastolle sairaalan ruokalasta henkilökuntahintaan.

Osastoltamme on vanhempia varten myös muun muassa kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikro.

Myös Satasairaalan kahvio Minttu ja kahvio Mocca palvelevat. Voit lukea tarkemmin kahvioistamme, kun klikkaat tästä.