Matkakustannukset

Selko-tunnus

Voit hakea Kelasta korvausta, kun olet matkustanut terveyskeskukseen, yksityiselle lääkärille, sairaalaan tai kuntoutuslaitokseen. Maksat matkasta vain omavastuun. Se on yhteen suuntaan korkeintaan 25 euroa. Jos sinulle kertyy sairauden tai kuntoutuksen vuoksi matkakustannuksia yli 300 euroa vuodessa, loppuvuoden matkat ovat ilmaisia.

Voit valita itse hoitopaikkasi kaikista Suomen terveysasemista ja erikoissairaanhoidon yksiköistä. Kela korvaa kuitenkin sairauden vuoksi tehdyt matkat yleensä lähimpään hoitopaikkaan.

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin.

Kela maksaa korvausta yleensä halvimman matkustustavan mukaan, eli yleensä se tarkoittaa matkaa junalla tai bussilla. Jos joudut käyttämään omaa autoa, saat siitä kilometrikorvauksen.

 

Taksimatkat

Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla pitää olla hoitolaitoksen selvitys taksin käytön tarpeellisuudesta. Hoitolaitoksen henkilökunta voi kirjoittaa sinulle todistuksen matkakorvauksia varten myös määräajaksi tai toistaiseksi.

Taksin käyttö voidaan korvata myös, jos julkisia liikenneyhteyksiä ei ole käytettävissä. Tässä tilanteessa et tarvitse hoitolaitoksen todistusta, vaan sinun pitää selvittää asia Kelan kanssa.

Jos terveydenhuollon ammattihenkilö tilaa sinulle yksittäisen taksimatkan terveydentilan perusteella, et tarvitse erillistä todistusta. Vastaavat tiedot kysytään tilauspuhelun yhteydessä.

Kun sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa matka Satasairaalan alueella aina numerosta 0800 414 612 (Taksi Helsinki Oy) tai 0800 924 42 (Keskustaksi Oy). Puhelu on ilmainen.

Kun tilaat matkan keskitetystä tilausnumerosta, saat matkakorvauksen heti taksissa, ja maksat vain omavastuun. Jos tilaat taksin muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, et saa matkasta Kela-korvausta.

Jos tiedät vastaanottoajan, tilaa matka viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä. Voit tilata samalla kertaa kaikki matkat, jotka sinun on määrä tehdä seuraavien kahden viikon aikana.

Samassa kyydissä voi olla muitakin asiakkaita. Näytä Kela-korttisi ennen taksimatkan alkua.

 

Lisätietoja Kelan verkkosivuilta

Jos haluat tietää lisää esimerkiksi matkakustannusten omavastuusta, saattajan matkakulujen korvaamisesta ja yöpymisrahasta, vieraile Kelan verkkosivuilla.