Aloitamme Satasairaalassa Seri-tukikeskustoiminnan 1.6.2020

Aloitamme Satasairaalassa ensimmäisenä keskussairaalatasoisena toimijana Seri-tukikeskustoiminnan 1.6.2020. Seri-tukikeskus lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos, ja tukikeskus toimii seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkönä Satakunnassa. Olemme tarjonneet osittaista tukipalvelua jo kesästä 2017 alkaen, mutta nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myöntänyt luvan käyttää virallista Seri-tukikeskusnimikettä.

Seri-tukikeskuksen palvelut on tarkoitettu yli 16-vuotiaille seksuaalista väkivaltaa kokeneille sukupuolesta riippumatta. Jos on kokenut seksuaaliväkivaltaa, on tärkeää hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin mahdollisimman pian. Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa traumaattisen kriisin sekä erilaisia pelkotiloja ja häpeän sekä syyllisyyden tunteita. Lääkärin tutkimukseen on hyvä tulla, vaikka mitään näkyviä vammoja ei olisikaan. Raiskaus voi tapahtua myös ilman väkivaltaa ja ilman, että siitä jää fyysisiä vammoja. Oleellista on, että teko on tapahtunut ilman suostumusta. Mikäli uhri ei ole ehtinyt peseytyä, on tärkeää tulla keskukseen peseytymättä. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua itse, läheisen saattamana tai viranomaisen ohjaamana kuukauden kuluessa tapahtuneesta väkivallanteosta.

Seri-tukikeskuksen palveluihin kuuluu oikeuslääketieteellinen näytteenotto, tarvittava lääketieteellinen hoito ja esimerkiksi jälkiehkäisystä ja sukupuoliteitse tarttuvista taudeista huolehtiminen. Asiakkaalle tarjotaan myös tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen. Halutessaan asiakas pääsee aina virka-aikana poliklinikan kriisityöntekijän vastaanotolle. Rikosilmoituksen tekemiseen kannustetaan, mutta tarjoamme asiakkaalle samat palvelut riippumatta siitä, tekeekö hän ilmoituksen vai ei. Seri-tukikeskuksessa työskentelee lääkäreitä, sairaanhoitajia, kätilöitä, kriisityöntekijöitä ja tarvittaessa myös seksuaalineuvoja, sosiaalityöntekijä ja sairaalapastori. Palvelu on asiakkaalle aina maksutonta.

Seri-tukikeskus palvelee kaikkina vuorokauden aikoina Satasairaalan E-rakennuksessa sijaitsevan äitiys-ja naistentautien poliklinikan yhteydessä. Tukikeskukseen voi myös soittaa ja kysyä neuvoa. Tukikeskuksen numero on 044 70777822 ja puheluihin vastataan ympäri vuorokauden. Ajanvarauksen ja kiireettömien asioiden puhelinnumero on 050 473 5196.

Suomessa toimii lisäksi viisi Seri-tukikeskusta yliopistopaikkakuntien naistenklinikoiden yhteydessä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.