COVID-19 -tilanne ja testien näytevastausten ilmoittamiskäytäntö

Tiedote 22.9.2020 kello 11.00

Satakunnassa todettiin eilen yksi uusi tapaus, todennäköisesti saanut tartunnan Pohjois-Suomen matkalla

Eilen todettiin Satakunnassa yksi uusi COVID-tapaus. Tapauksia on Satakunnassa nyt kaikkiaan 90. Tartunta on todennäköisesti saatu Pohjois-Suomen matkalta. Potilaan tartuttavuusaikaiset lähikontaktit on asetettu karanteeniin.

Satakunnassa tilanne on edelleen rauhallinen. COVID-tapauksia on todettu kaiken kaikkiaan 90 ja taudin ilmaantuvuus kahden viikon aikana on edelleen alle 1 / 100 000, kun se koko Suomessa on eilen julkaistun tiedon mukaan 11,6.

Hyvä tilanne voi muuttua nopeasti ihmisten liikkuessa, jos varotoimet unohdetaan. Sairaanhoitopiiri suosittelee koronavilkkusovelluksen lataamista puhelimeen.

Jotta voimme pitää Satakunnan tilanteen hyvänä, on tärkeää edelleen huolehtia käsien pesusta, oikeasta yskimis- ja aivastustekniikasta, turvaväleistä ja ennen kaikkea siitä, että sairaana minimoidaan lähikontaktit, eikä mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.  Suomen strategian mukaan koronatesteihin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä, mikäli ilmaantuu akuutteja hengitystieoireita. Lasten testauksessa tulee noudattaa THL:n uusinta ohjeistusta. Jos oireita ilmaantuu, parasta on täyttää netissä Omaolo.fi-palvelussa oirearvio ja odottaa yhteydenottoa.  Palveluun pyritään saamaan sähköinen ajanvarausmahdollisuus mahdollisimman pian, mutta toistaiseksi se ei toimi. Tarvittaessa voi olla yhteydessä omalle terveysasemalle.

COVID-19 -testin tulos ilmoitetaan ensisijaisesti automatisoidulla tekstiviestillä

COVID-19 -testien näytevastausten ilmoittamiskäytäntö muuttuu tänään. Satasairaala, Euran sote-keskus, Porin perusturva, Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä ja Rauman terveyspalvelut ilmoittavat negatiivisen COVID-testituloksen asiakkaalle ensisijaisesti automaattisella tekstiviestillä heti, kun näytevastaus on talletettu potilastietojärjestelmään. Tekstiviestivastus on ollut osittain voimassa jo aiemmin, mutta prosessia on nyt pystytty automatisoimaan.

Myös Huittinen ja Säkylä välittävät vastuksen ensisijaisesti tekstiviestillä. Keski-Satakunnan kuntayhtymässä (Harjavalta, Kokemäki, Eurajoki ja Nakkila) asiaa valmistellaan. OmaKantaan tulokset välittyvät heti, kun ne on vastattu.

Jos COVID-testitulos on positiivinen, pyritään siihen, että terveydenhuollon ammattilainen ilmoittaa sen henkilökohtaisesti soittamalla asiakkaalle ennen kuin se tulee tekstiviestinä puhelimeen. Tartunnanjäljitysprosessi pyritään kunnissa aloittamaan mahdollisimman nopeasti.

Terveydenhuollon ammattilainen tarkistaa potilaan matkapuhelinnumeron ja luvan tekstiviestin lähettämiseen näytteenoton yhteydessä.