COVID-tilanne Satakunnassa on huonontunut erityisesti Porissa

Tiedote 17.11.2020 kello 22.15

 Mahdollisia altistumisia myös tanssipaikoissa ja liikuntasalilla

Satakunnassa on todettu 167 COVID-tapausta. Tämän päivän koronakartassa ilmaantuvuus on 11,2 / 100 000 asukasta / 14 vrk, mikä on edelleen Suomen matalimpia. Ilmaantuvuus on kuitenkin nyt nousussa ja joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet. Toistaiseksi Satakunnassa epidemiologisen tilanteen on todettu olevan vielä perustasolla (arvio 13.11.2020) ja Rauma kiihtymisvaiheessa, mutta näyttää todennäköiseltä, että ensi perjantain alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä valmiustasoa nostetaan.

Tämän viikon aikana Rauman tilanne on ollut rauhallinen.  Tänään Raumalla todettiin vain yksi uusi tapaus.

Sen sijaan Porissa tilanne on viime päivinä huonontunut. Eilen Porissa todettiin uusia tapauksia viisi ja tänään kolme.  Yhteistyössä Porin perusturvan kanssa olemme tiedottaneet eilen ja tänään ilmi tulleesta joukkoaltistuksista, jotka kaikki ajoittuvat viime viikon lopulle. (Viittaan Porin tiedotteisiin Itätullin koulun ja iltapäiväkerhon, Palvelukoti Jokihelmen Sinikello-osaston työntekijöiden sekä Ravintola Amadoon liittyviin sekä tänään ilmi tulleeseen Länsi-Suomen Osuuspankin henkilökunnan joukkoaltistumiseen).

Tapausten tartunnanjäljityksen yhteydessä on tänään selvinnyt, että altistuminen COVID-infektiolle on voinut tapahtua myös:

  • Perjantaina 13.11.2020 klo 21 jälkeen Häijään Tanssikrouvissa
  • Lauantaina-iltana 14.11.20202 klo 20 - 24 Harjavallassa Viihteen Valtatie V2 tanssilavalla
  •  Torstaina 12.11 klo 17.20 – 19.20 ja sunnuntaina 15.11.2020 klo 10.20 – 11.45 Kuntokeskus Liiku Länsi-Porissa sekä
  • Jo aiemmin ilmoitetusti Porin uimahallissa 14.11.2020 klo 15.20 – 17.30

Lähikontakteiksi tunnistetut on asetettu karanteeniin porin tartuntatautiviranomaisten toimesta.

Näissä paikoissa kyseisenä ajankohtana asioineiden tulee tarkkailla oireitaan ja mikäli ilmaantuu vähäisiäkin koronavirusinfektioon viittaavia oi,reita tulee hakeutua testiin omaan terveyskeskukseen. Tyypillisiä oireita ovat  kuume, yskä, nuha, kurkkukipu, maku- tai hajuhäiriö tai ripuli Oireettomia henkilöitä ei ole syytä tutkia.

 

Varotoimia on syytä tehostaa ja myös suu-nenäsuojus kannattaa ottaa laajaan käyttöön Satakunnassa

On yhteinen asiamme pitää epidemia hallinnassa. On tärkeää, että koronanäytteisiin hakeudutaan nopeasti oireiden alettua ja vastausta odotetaan kotona kontakteja välttäen.

Perusasiat ovat edelleen tärkeimpiä: Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja turvavälien pitäminen. Lisäksi on syytä käyttää kasvomaskia, jos etäisyyksiä ei voida pitää. Julkisissa sisätiloissa kannattaa kasvomaski ottaa viimeistään nyt laajaan käyttöön Satakunnassa. Viime perjantaista lähtien asiaa on jo painotettu Raumalla, mutta nyt tämä on tarpeen myös Porissa. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi ravintoloiden, kauppojen, pankkien ja palveluyrittäjien henkilökunnalle, näin on paremmat mahdollisuudet pitää palvelut toiminnassa.