COVID-tilanne Satakunnassa on huonontunut – Satakunta on kiihtymisvaiheessa, mutta Pohjois-Satakunta leviämisvaiheessa

Tiedote 27.11.2020 kello 18.50​

Tilanne Satakunnassa on nopeasti kahdessa päivässä huonontunut, erityisesti Pohjois-Satakunnassa. Tiedotimme asiasta tänään yhteistyössä PoSa:n kanssa.

 https://www.satasairaala.fi/satasairaala/ajankohtaista/pohjois-satakunnan-alueella-todettu-useita-covid-joukkoaltistumisia-pohjois-satakunta-siirtynyt leviämisvaiheeseen

Tartuntatautirekisterissä on tällä hetkellä toimintahäiriö, jota selvitetään. Satakunnan tänään koronakartassa julkaistusta luvuista puuttuu 14 tapausta. Nyt klo 18 Satakunnassa on todettu yhteensä 217 varmistettua COVID-tapausta. Viimeisten 14 vuorokauden aikana uusi tapauksia on tullut ilmi 65 ja viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus on noussut 30,1/100 00 asukasta. Nousu on tapahtunut nimenomaan Pohjois-Satakunnassa ja tilanne liittyy kahteen tartuntaketjuun ja joukkoaltistumisiin, joista on aiemmin tiedotettu.

Koko Satakunnassa siirryttiin eilen kiihtymisvaiheeseen ja tänään Pohjois-Satakunnassa edelleen leviämisvaiheeseen.

Tartunnanjäljitys toimii erittäin tehokkaasti ja karanteenit on pystytty asettamaan nopeasti. Tilannetta kuvastaa se, että viime viikon tapauksessa Tartunnanlähde pystyttiin selvittämään 86 %:ssa tapauksista. Tämän viikon 34 tapauksesta tällä hetkellä vain viidellä (15 %) tartunnanlähde on avoin. parissa tapauksessa tartunnanjäljitys on alkanut juuri äsken. Ainakin 18 / 34 oli jo valmiiksi karanteenissa diagnoosin tullessa.

Virukselle on ominaista, että se voi tarttua kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja tämä asettaa haasteita tartunnanjäljitykselle. Tästä johtuen Pohjois-Satakunnassa on nyt jouduttu laajoihin karanteeneihin.

Nyt avainasemassa on se, että väestö noudattaa annettuja ohjeita. Laaja kiihtymisvaiheen maskisuositus on voimassa koko Satakunnassa. Etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa sekä joukkokokoontumisten välttämistä ei voi liikaa korostaa. Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voidaan muualla Satakunnassa välttyä Pohjois-Satakunnan laajoilta julkisten tilojen suluilta. Näytteisiin tulee hakeutua viipymättä.

Satasairaalan nettisivut on päivitetty:

https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19
ja https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

Leviämisvaiheen suosituksia, joita toteteuteaan nyt Pohjois-Satakunnassa