Harjavallan akkutehtaan työmaalla selvitetään mahdollisia koronavirusaltistumisia, kahdella työntekijällä todettu infektio

Tiedote 10.3.2020 kello 17.17

Harjavallassa sijaitsevan akkutehtaan (BASF Battery Materials Finland) rakennustyömaan kahdella työntekijällä on eilen illalla todettu covid-19 infektio. Tartunnat liittyvät viikonloppuna uutisoituun tartuntaketjuun Raumalla ja ovat peräsin asumisolosuhteista ja vapaa-ajalta. Tartunnanjäljitys on tehty ja yksitoista henkilöä on asetettu karanteeniin.

Henkilöt ovat tartuttavuusaikanaan olleet akkutehtaan rakennustyömaalla. Tartunnanjäljityksen perusteella muita varsinaisia karanteeniin asettavia altistuneita ei ole todettu, mutta yhteistyössä työnantajan ja työmaan alihankkijoiden, sairaanhoitopiiri, Rauman, Porin ja Keski-Satakunnan tartuntataudeista vastaavien viranomaisten kanssa on tänään kartoitettu työmaan tilannetta vielä tarkemmin ja päädytty poikkileikkaustutkimuksena ottamaan näytteet 32 henkilöltä. Näytteet otetaan tänään Harjavallassa ja tulokset ovat käytettävissä viimeistään huomenna illalla. Jos positiivisia löytyy ja testejä pitää laajentaa, asiasta tiedotetaan.

Mikäli karanteeniin määrätty sairastuu, hänen on mentävä testiin. Testauksen avulla ei kuitenkaan voida lyhentää karanteeniaikaa.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.