Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaalla ja sen alihankintayrityksissä kahdeksan uutta tartuntaa

Tiedote 20.9.2021 

BASF:n työmaalla on todettu epidemian alusta yhteensä 90 positiivista tartuntaa ja 141 altistunutta. Viikonlopun aikana ilmeni kuusi uutta tartuntaa ja tänään on vastattu kaksi uutta tapausta. Heitto perjantaina uutisoidussa kokonaisluvun kasvussa selittyy tilanteen sirpaleisuudella ja siitä johtuvalla aiemmalla laskuvirheellä. Nyt kokonaiskuva on selkiytynyt. Kaikkiaan epidemiassa on altistuneita ollut siis noin 230 henkilöä, noin puolet koko akkutehtaan työmaan työntekijöistä.

Eristys- ja karanteenipäätökset perustuvat PCR-testiin, mutta pikatestien käyttöönotto työmaalla on ollut onnistunut toimintatapa tilanteen kartoittamisessa. Niiden kautta on edellä mainittujen lisäksi tänään löytynyt kolme uutta positiivista, jotka on ohjattu PCR-testiin. Tilannekeskuksella on työntekijöiden rokotus- ja koronatestitulosten kerääminen vielä hieman kesken. Työntekijät, joiden tiedot puuttuvat pyritään tavoittamaan tänään. Tällaisia työntekijöitä on arviolta 10 prosenttia.

Osasta työntekijöitä on jo pystytty ottamaan kuudennen päivän altistumisen jälkeiset näytteet ja negatiivisten näytteiden kautta karanteeneja on pystytty jo purkamaan. Parhaillaan karanteenissa on 136 altistunutta henkilöä ja 90 positiiviseksi todettua tapausta hoideteen kotieristyksessä. Kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa olevan hallinnassa ja tiivis yhteistyö tartuntatautiviranomaisten ja akkutehtaan välillä jatkuu.

Pop up -rokotusten ensimmäinen päivä BASF:n työmaalla on keskiviikko 22.9. Henkilökuntaa on tiedotettu asiasta työnantajan toimesta. Toinen tilaisuus on viikon päästä keskiviikkona. Rokotuksia helpottamalla pyritään nostamaan työmaan varsin alhaista rokotuskattavuutta.

Ulkomailta tulevaan työkiertoon liittyen on tärkeää huomioida Suomessa käytössä oleva tartuntatautilain mukainen velvollisuus esittää rajalla koronatodistus. Mikäli henkilö on rokottamaton tai rokotesuoja on puutteellinen, vaaditaan negatiivinen PCR-testitulos maahan tullessa ja aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen.Tutkimus on pakollinen rokottamattomille ja työmaalle ei voi saapua ennen negatiivista tulosta. Tutkimuksesta vapautuu koronarokotustodistuksella.

Edellä mainitut toimintatavat on sovittu Keski-Satakunnan (Kessote), Porin perusturvan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten, akkumateriaalitehtaan työnantajan ja alihankkijoiden edustajien kanssa. Maanantaina iltapäivänä pidetyssä kokouksessa olivat läsnä myös THL:n ja AVI:n edustajat.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1-14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi tai soita Porin perusturvan koronaneuvontapuhelimeen, puh. 02 623 4333 joka päivä klo 8-16, muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117. Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle. Kessoten alueella näytteelle tulee hakeutua ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa kessote.fi tai soittamalla ajanvaraukseen, Harjavallan terveysasema puh. 02 6773922 ja Eurajoen terveysasema puh. 02 677 3935.

Lisätietoja testaamisesta sekä koronaviruksesta löytyy osoitteesta http://www.pori.fi/korona

Tilanteen kehityksestä tiedotetaan seuraavaan kerran viimeistään tämän viikon lopussa. Epidemiapalaveri pidetään jo keskiviikkona, mikäli tilanne sitä vaatii, mutta nyt vaikuttaa, että tilanne ollaan saamassa hyvään hallintaan.

Epidemia ei ole ohi ja kaikkia satakuntalaisia kehotetaan ottamaan koronarokote. Kaikkialla Satakunnassa rokotuksia on helposti saatavilla ja toinen rokote voidaan ottaa 6 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Lisäksi tulee muistaa maskin käyttö, jos turvavälejä ei voida noudattaa sekä hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.