Hengitystieinfektioiden diagnostiikkaa on laajennettu – pelkän koronatestin sijasta Satakunnassa on käyttöön otettu yhdistelmätesti, joka löytää myös influenssa A- ja B- sekä RS-viruksen

Tiedote 11.11.2021 kello 13.00

SataDiagin kliinisen mikrobiologian laboratorio on marraskuun alussa ottanut käyttöön uuden tutkimusmenetelmän hengitystieinfektioiden diagnostiikkaan. Nenänielunäytteestä otettava koronatesti on korvattu yhdistelmätestillä, jonka avulla pystytään samasta näytteestä osoittamaan päitsi SARS-Cov2 eli Covid-19 infektion aiheuttaja, myös influenssa A ja B sekä RS-virukset. Testi pystyy osittamaan pienetkin määrät virusta nenänielussa herkällä ja tarkalla PCR-menetelmällä.

Uudistus on merkittävä, sillä yhdistelmätestillä saadaan ilman lisätyötä tai -kustannuksia tärkeää tietoa alueen epidemiologisesta tilanteesta. Tutkimus toimii hyvin, mutta toistaiseksi kunnilla on ollut vaikeuksia saada osatutkimusten tulokset välitetyksi tekstiviestillä ja tämä on saattanut hieman viivyttää tekstiviestivastuksia. OmaKannasta tulokset kuitenkin löytyvät.

Nämä neljä tutkittavaa virusta ovat tärkeimmät hengitystie-infektioiden aiheuttajat, jotka esiintyvät epidemioina ja myös johtavat sairaala- tai tehohoitoon. Tunnistamalla nämä virukset voidaan sairaala- tai laitosepidemioita ehkäistä tehokkaasti. Varhain todettua influenssaa voidaan myös hoitaa influenssalääkkeellä. Lääkehoito kuitenkin suunnataan riskiryhmiin ja sairaala- tai laitoshoitoa tarvitseviin.  Muille riittää lepo ja tarvittaessa kuumelääke.

Koronavirus jyllää Satakunnassa, mutta myös influenssa B ja RS-virus epidemiat ovat käynnistymässä

Koronavirusepidemia jatkuu voimakkaana Satakunnassa. Erityisesti rokottamattomien riski saada Covid-19 infektio on suuri, sillä virusta on runsaasti liikkeellä. Viime viikkojen aikana sairaalahoitoon on joutunut aiempaa enemmän 30-40 vuotiaita rokottamattomia perusterveitä henkilöitä. Viime päivinä tällaisia potilaita oli yli puolet Satasairaalan 11 osastopotilaasta. Jokaisen yli 12-vuotiaan kannattaa hoitaa koronarokotesuojansa kuntoon.

Satasairaalassa influenssa tai RS-virus eivät vielä ole näkyneet, mutta aiempaa laajemmassa näytteenotossa on havaittu merkkejä sekä RSV- että influenssa B epidemian käynnistymisestä. Satakunnassa on RS-virusta nyt vajaassa kahdessa viikossa todettu 17 tapausta ja influenssa B-virusta 7 tapausta. Valtaosa RSV-tapauksista on ollut porilaisia nuoria aikuisia. Influenssa B-virusta on todettu laajemmalla alueella Satakunnassa, 3 tapausta Säkylässä (ei varuskunnassa) ja muut tapaukset ympäri Satakuntaa. Lisäksi on tehty yksittäinen influenssa A diagnoosi.

Nenäsumuterokotuksen hiljattain saaneilla lapsilla influenssatesti tulee positiiviseksi tarkoittamatta tautia

Kolmella lapsella on nenänielun näytteissä todettu sekä influenssa A-, että B-virusta pian annetun nenäsumuterokotuksen jälkeen. Rokotuksen seurauksena voi olla lieviä limakalvo-oireita, mutta kyseessä ei tällöin ole sairaus, vaan osoitus siitä, että testi toimii hyvin ja löytää pienetkin määrät viruksen perimää.

Nyt on influenssarokotuksen aika, samalla on tilaisuus ottaa myös koronarokote

Vaikuttaa siis siltä, että influenssa-B epidemia on käynnistymässä Satakunnassa hieman odotettua aikaisemmin. Muualla Suomessa on todettu vain yksittäisiä löydöksiä. Tosin kyse voi olla myös siitä, että näytteitä otetaan nyt laajemmin. Influenssarokotus kannattaa nyt hoitaa kuntoon, jotta suoja ehtii muodostua ennen epidemian leviämistä. Jos koronarokote on vielä ottamatta, sen voi ottaa yhtä aikaa influenssarokotuksen kanssa.