Kirurgian poliklinikan osastonylilääkäri Vesa Pihlajaniemi liputtaa Satasairaalassa työskentelyn puolesta

Unelma-ammatissaan oleva kirurgian poliklinikan osastonylilääkäri Vesa Pihlajaniemi odottaa innolla uutta haavakeskusta.

Ahlströmin ruukinalueen syksyinen maisema on Vesalle tuttu lenkkimaasto. Noormarkku kotipaikkana on myös työn kannalta ihanteellinen. Verisuonikirurgi tekee osan päivystysvuoroista sairaalassa, osan takapäivystäjänä kotona. Hälytystilanteissa takapäivystäjän pitää ehtiä 30 minuutissa Poriin leikkaussaliin. Työtään Satasairaalan haavakeskuksessa hän luonnehtii vaihtelevaksi ja motivoivaksi.

– Työviikko on mielenkiintoinen yhdistelmä poliklinikkatyötä ja vaativia verisuonileikkauksia. Päivystys ja hälytykset ovat osa työtä.

Vesa keräsi nuorena tuntumaa perushoitoon hoitajana pitkäaikaisosastolla ja terveyskeskuksessa. Hän valmistui lääkäriksi 2009, erikoistui verisuonikirurgiksi ja aloitti erikoislääkärinä Satasairaalassa vuonna 2017. Haavanhoidon erityispätevyyden hän suoritti 2019.

Satasairaala tarjoaakin monia vaihtoehtoja työuran eri vaiheessa oleville lääkäreille.

- Olemme Suomen toiseksi suurin keskussairaala. Voit tulla meille erikoistumaan tai vaikka keikkaluonteisesti päivystämään oman elämäntilanteesi mukaan.  Esimerkiksi neurologian apualisprofessori kouluttaa meillä ympärivuotisesti ja erikoistumiskoulutuksesta voit suorittaa jopa viisi vuotta Satakunnassa, rekrytointivastaava Marjo Lambacka kertoo.

- Kuten Vesakin kertoo, Satakunnasta löytyy vastapainoa työlle eikä työmatkoja tarvitse viettää ruuhkassa, rekrytointisuunnittelija Satu Tuoriniemi jatkaa.

Haavakeskus tehostaa hoitoa

Haavakeskuksen moniosaajien tehokas tiimi palvelee lähes 220 000 asukkaan aluetta.

Haavanhoidon merkitystä ei Vesan mukaan voi liikaa korostaa.

– Jos paraneminen kestää yli neljä viikkoa, kyseessä on krooninen haava. On potilaan etu saada avoin haava umpeen mahdollisimman pian. Oikea hoito pienentää raajan tulehdus- ja amputointiriskiä sekä vahvistaa toimintakykyä.

Satasairaalaan avataan uusi haavakeskus, joka panostaa ennaltaehkäisyyn, nopeuttaa hoitoon pääsyä ja yhtenäistää hoitoketjuja entisestään.

– Tavoitteena on, että potilasta rasitetaan mahdollisimman vähän, ja hänen asiansa voidaan hoitaa yhdellä käynnillä. Näin vältetään turhia kuljetuksia ja päivystyksen kuormituskin pienenee.

Miniatyyrien maalaaminen on Vesalle tärkeä henkireikä. Se on tehokasta stressinhallintaa, vie ajatukset muualle ja rentouttaa arjen keskellä. Jo yksin Taru sormusten herrasta -hahmoja hän on maalannut reippaasti yli 600. Vesan perheeseen kuuluvat Satasairaalassa työskentelevä lastenlääkäripuoliso, ekaluokkalainen esikoinen ja päiväkoti-ikäinen kuopus.

Osallistu Satakunnan lääkäripäivään jazzien aikaan

Satakunnan lääkäripäivä 15.7.2022 kokoaa SAMK:n kampukselle koulutuspäivään toistasataa lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa. Ilmoittaudu mukaan!

Luvassa on eri erikoisalojen luentoja ja pienryhmäopetuksena EKG-tulkintaa sekä akutologinen temppupaja.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki amanuensseista erikoislääkäreihin. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki   löytyvät Satakunnan lääkäripäivä – Jazzahtava lääkäripäivä Porissa (satakunnanlaakaripaiva.fi).

Vesa Pihlajaniemi
Vesa Pihlajaniemi Kuva: Vesa Saivo