Koronaepidemia Satakunnassa on kääntynyt laskuun, mutta influenssatapaukset ovat lisääntyneet

Tiedote 22.4.2022 kello 20:32

Ilmaantuvuus

Varmistettujen koronatapausten ilmaantuvuus on Satakunnassa lähes puolittunut viime viikosta.  THL Koronakartan perusteella ilmaantuvuus on nyt 740 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi. Tapauksia on siis edelleen paljon, mutta selvästi aiempaa vähemmän.

Tartuntoja on edelleen runsaasti joka puolella Satakuntaa, mutta ilmaantuvuusluku on kaikkialla ollut laskusuuntainen.  Viikoilla 14-15 ilmaantuvuusluku oli Harjavallassa Satakunnan korkein, 1369 / 100 000 asukasta / 14 vrk, Ulvilassa ja jämijärvellä se ylitti vielä 1000 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk. Porissa ilmaantuvuus on 843 ja Raumalla 918 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Sama kehitys näkyy muuallakin Suomessa THL:n arvioima tehollinen tartuttavuusluku on nyt 0,80 – 0,90 (90 % tn väli). Tämä osittaa epidemian olevan vähitellen rauhoittumassa.

 

Näytteenotto ja positiivisten näytteiden osuus Satakunnassa viikolla 15

Viime viikolla Satakunnassa otettiin yhteensä 2292 näytettä, joista positiivisia oli 32 %.  Koko Suomessa positiivisia näytteitä oli 42 %. Näytemäärä on siis vähentynyt lähes kolmanneksella ja positiivisten näytteiden osuus on kääntynyt laskuun.

 

Koronan aiheuttama terveydenhuollon kuormitus on laskussa

Vaikka koronatartuntoja on edelleen paljon, sairaalahoidon kuormitus on edelleen selvästi vähentynyt niin erikoissairaanhoidossa kuin terveyskeskusten vuodeosastoillakin. Myös hoivalaitoksissa epidemiatilanne näyttää olevan rauhoittumassa.

Viime viikolla erikoissairaanhoidossa alkoi vain 15 uutta sellaista hoitojaksoa, jossa tarvittiin eristystoimia koronavirusinfektion takia, kun edellisellä viikolla niitä oli 32. Kuluvalla viikolla maanataista torstai iltaan mennessä (3,5 päivässä) tällaisia hoitojaksoja on  alkanut 7. Näistä seitsemästä kolmessa tapauksessa vaikea koronainfektio on ollut hoitojakson ensisijainen syy.

Käänne tilanteessa näyttää tapahtuneen runsas kuukausi sitten viikon 12 jälkeen. Perusterveydenhuollossa on myös tapahtunut uusien hoitojaksojen selkeää vähenemistä, mutta siinä on ollut pientä aaltoilua. Viikolla 13 alkoi 42 uutta koronapotilaan hoitojaksoa, viime viikolla niitä oli 27 ja tällä viikolla toistaiseksi 11 (35 vrk:ssa). Näistä potilaista vajaa puolet on hoidossa ensisijassa koronan vuoksi.

Sairaalassa olevien potilaiden määrä on vaihdellut melko paljon tällä viikolla, määrät ovat kuitenkin melko pieniä. Tänä aamuna Satasairaalassa osastohoidossa oli yhteensä 9 koronapositiivista potilasta, joiden hoidossa tarvitaan eristystä ja varotoimia. Näistä ensi sijassa koronavirusinfektion vuoksi hoidossa oli 5 potilasta ja muusta syystä neljä potilasta. Tehohoidossa ei ole eristystä vaativia koronapotilaita

Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli tänä aamuna hoidossa yhteensä 31 koronapositiivista potilasta. Lisäksi infektioyksikön tiedossa on, että alueen hoivakodeissa on ainakin 21 asukasta, joita hoidetaan varotoimin koronavirusinfektion vuoksi. Hoivalaitosten tilanne on siis kaikkiaan nyt selvästi parantunut.

Koronaan liittyviä kuolemia (covid-19 infektio varmistettu edeltävän 30 vuorokauden aikana) on kirjattu kaikkiaan 135 kpl, joista 108 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.

 

Jätevesiseurannassa virusmäärä Luotsinmäellä on kääntynyt laskuun

Viimeisen viiden mittauskerran trendi on nyt Luotsinmäellä kääntynyt laskuun. Parantunut tilanne havaittiin viime viikolla ja myönteinen kehitys on vahvistunut tällä viikolla. Tilannetta tulee kuitenkin tarkastella useamman mittauksen perusteella. Virusta tiedetään erittyvän ulosteisiin noin parin, kolmen viikon ajan. Löydös sopii tilannekuvaan siitä, että epidemian huippu Satakunnassa on ohitettu noin kolmisen viikkoa sitten.

 

Suosituksissa ei ole muutoksia

Alueelliset suositukset ovat ennallaan ja ne löytyvät Satasairaalan sivuilta: Epidemian torjunta ja voimassa ole vat alueelliset suositukset | Satasairaala

14.4.2022 Satakunnassa noudatettiin THL:n ohjeistusta ja yleinen maskisuositus purettiin. Suosituksessa korostuu nyt jokaisen oma harkinta. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.

Muistutetaan erityisesti, että vaikka maskin käyttöä on edelleen tärkeää edelleen jatkaa

  • terveydenhuollon toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot, suun terveydenhuollon yksiköt, tms.)
  • ympärivuorokautisen hoivan yksiköt
  • vammaispalveluiden hoitoyksiköissä
  • vanhusten laitos- ja kotihoidossa

Suositus koskee sekä henkilökuntaa, että asiakkaita, potilaita ja vierailijoita.

Lisäksi maskia tulisi käyttää myös seuraavissa tilanteissa:

  • Julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

 

Koronatilanne on rauhoittumassa, mutta influenssa A-epidemia on käynnistynyt Satakunnassa

Koronatapauksia on edelleen paljon, mutta epidemia-aalto näyttää nyt kääntyneen laskuun ja koronatilanteen odotetaan toukokuun aikana rauhoittuvan. Koronarokotusten hoitaminen kuntoon on edelleen tärkeää. Yli 80 vuotiaiden ja immuunipuutteisten neljännet rokotukset ovat tärkeitä elleivät he ole ehtineet jo sairastaa koronavirusinfektiota.

Tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on nyt todettu yhteensä 1119 infuenssa A tapausta. Vastaava ilmiö myöhäisestä influenssa A-tausten lisääntymisestä on havaittu muuallakin Euroopassa

Satakunnassa influenssa A-tapausten lisääntyminen on ollut parin viime viikon aikana selvää.  Maaliskuun alusta lähtien varmistettuja tapauksia on todettu 120, näistä yli puolet, 62 tapausta tällä viikolla. Viime viikolla löydöksiä oli 26. Osa influenssakannoista on tyypitetty ja kyseessä ovat influenssa A(H3) alatyypin virukset. THL tutkii influenssarokotuksen tehoa kyseiseen virukseen. Epidemia on erittäin poikkeuksellinen, sillä se tulee niin myöhään, että pääosin marraskuussa annettujen influenssarokotusten teho on jo osin hiipunut. THL on suositellut, että mikäli kunnissa on vielä influenssarokotuksia jäljellä, niitä kannattaisi antaa vielä tässä vaiheessa. Satakunnassa influenssarokotteet on tiettävästi pääosin käytetty.

Influenssa on tällä viikolla näkynyt myös Satasairaalassa sekä potilailla, että henkilökunnalla. Tänään Satasairaalan osastolla oli neljä influenssapotilasta. Yhtään influenssatapausta ei ole toistaiseksi ollut tehohoidossa. Korona-aikana influenssatilanne on ennen tätä ollut erittäin rauhallinen. Nähtäväksi jää, miten aktiivinen tästä myöhäisestä epidemiasta tulee.