Koronatilanne on vähitellen rauhoittumassa, influenssa A epidemia on aktiivinen Satakunnassa

Ilmaantuvuus

Koronaepidemia ei edelleenkään ole ohi, mutta varmistettujen koronatapausten ilmaantuvuus jatkaa Satakunnassa laskuaan. Tartuntatautirekisterin perusteella viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus on 461 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Todellinen ilmaantuvuus on edelleen selvästi suurempi. Tapauksia on siis edelleen varsin paljon, mutta trendi on laskeva. Tartuntoja on edelleen kaikkialla Satakunnassa, mutta aktiivisin tilanne on pohjoisessa Satakunnassa -  Karvialla, Kankaanpäässä ja Jämijärvellä sekä myös Säkylässä. Näissä ilmaantuvuus ylittää yli 700 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk. Porin ilmaantuvuus on 561 ja Rauman 402 / 100 000 asukasta /14 vrk.

 

Näytteenotto ja positiivisten näytteiden osuus Satakunnassa viikolla 19

Viime viikolla Satakunnassa otettiin yhteensä 2052 näytettä, joista positiivisia oli 22,3 %.   Näytemäärä on ollut ohjeiden mukaisesti vähitellen laskussa, mutta edelleen näytteitä otetaan melko paljon ja positiivisten näytteiden osuus on ollut hitaahkossa laskusuunnassa jo pidempään.

 

Jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä on edelleen melko korkea, mutta trendi on laskeva

Viimeisen viiden mittauskerran trendi Luotsinmäellä jatkanut laskua. Viime viikolla virusmäärä oli hieman korkeampi kuin edellisellä, mutta nyt jälleen matalampi. Tilannetta tulee tarkastella useamman mittauksen perusteella. Virusta tiedetään erittyvän ulosteisiin noin parin, kolmen viikon ajan. Tilanne ei siis ole ohi, mutta melko hidas myönteinen kehitys jatkuu.

 

Koronan aiheuttama terveydenhuollon kuormitus on maltillista, mutta jatkuu edelleen

Koronatapausten aiheuttama sairaalahoidon kuormitus on maltillista niin erikoissairaanhoidossa kuin terveyskeskusten vuodeosastoillakin, mutta se vaihtelee päivittäin ja osastot ovat muuten hyvin täynnä.

Vaikean koronan vuoksi alkaneita uusia hoitojakoja oli viime viikolla 8 ja kuluvalla viikolla niitä on toistaiseksi ollut kaksi. Yhteensä koronan vuoksi eristystä vaativia hoitojaksoja erikoissairaanhoidossa oli viime viikolla 22 ja edellisellä viikolla 25.Tilanne on ollut saman tyyppinen muutamia viikkoja. Perusterveydenhuollossa uudet hoitojaksot koronapotilaille ovat nyt olleet selvemmässä laskussa. Viime viikolla uusia hoitojaksoja koronapositiivisilla potilailla alkoi 28, kun tällä viikolla niitä on ollut vain neljä, toki viikko on vasta alussa.

Tänä aamuna Satasairaalassa osastohoidossa oli yhteensä 8 koronapositiivista potilasta, joiden hoidossa tarvitaan eristystä ja varotoimia. Näistä ensi sijassa koronavirusinfektion vuoksi hoidossa oli vain kaksi potilasta ja muusta syystä neljä potilasta. Tehohoidossa on parhaillaan yksi koronapotilas.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli tänä aamuna hoidossa yhteensä 24 koronapositiivista potilasta, joista vain neljä tällä viikolla hoitoon otettuja. Lisäksi infektioyksikön tiedossa on, että alueen hoivakodeissa on 37 asukasta, joita hoidetaan varotoimin koronavirusinfektion vuoksi. Hoivayksiköissä aktiivisuutta on siis edelleen eikä koronarokotusten merkitystä voi liikaa korostaa. Rokotukset eivät suojaa tartunnalta kuin korkeintaan lyhytkestoisesti, mutta ne suojaavat vakavalta taudilta varsin hyvin.

Koronaan liittyviä kuolemia (Covid-19 infektio varmistettu edeltävän 30 vuorokauden aikana) on kirjattu kaikkiaan 145 kpl, joista 117 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.

 

Influenssa A-epidemia on aktiivinen Satakunnassa, myös muita hengitystieviruksia liikkuu

Satakunnassa on menossa influenssa A-viruksen aiheuttama epidemia, joka käynnistyi vähitellen maaliskuun alkupuolella ja kiihdytti huhtikuussa.  Kaikkiaan tartuntatautirekisteriin on Satakunnasta ilmoitettu 726 tapausta, joista 425 huhtikuun aikana. Varmistetut tapaukset edustavat vain pienehköä osaa kaikista tapauksista, sillä testit suunnataan riskiryhmiin, sairaala- ja laitoshoitoa vaativiin ja terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöihin. Koska SataDiagin laboratoriossa on käytössä yhdistelmätesti, saamme kuitenkin varsin hyvää käsitystä epidemian kokonaistilanteesta ja suunnasta. Alustavasti näyttää siltä, että epidemian huippuviikko olisi jo takana, sillä kun edellisellä viikolla laboratoriossa varmistettiin 196 influenssa A-tapausta, viime viikolla uusia tapauksia oli enää 173 ja tällä viikolla toistaiseksi 62. Näyttää todennäköiseltä, että epidemia laantuu noin kuukauden aikana, mutta tällä hetkellä tapauksia on varsin paljon. Esimerkiksi koululuokilta on raportoitu laajoja sairastumisia.

Pääosin influenssa hoituu kotona oireenmukaisesti levolla ja tarvittaessa kuumelääkkeellä, eikä diagnostiikkaa tarvita. Influenssaepidemia kuormittaa päivystystä selvästi ja aiheuttaa lisätyötä. Sairaalahoidon tarve on ollut varsin maltillista, vuodeosastohoitoa on tarvinnut tänä vuonna yhteensä 32 influenssa A potilasta. Yhtään influenssatapausta ei ole toistaiseksi ollut tehohoidossa

Myös muita hengitystieinfektioita liikkuu Satakunnassa. Influenssa B-viruksen aiheuttamia infektioita on ollut hyvin vähän, vain muutama yksittäinen tapaus. RS-viruksen aiheuttamia tapauksia oli alkuvuodesta varsin runsaasti ja tilanne oli rauhallinen, mutta viime viikkoina RS-viruksen aiheuttamia tapauksia on ollut hiukan enemmän. Viime viikolla diagnostisoitiin 19 varmistettua RS-virus tapausta. Lisäksi liikkeellä on ollut yksittäisiä metapneumoviruksen, parainfluenssan, adenoviruksen ja  rinoviruksen aiheuttamia infektioita. Näiden suhteen diagnostiikkaa tarvitaan lähinnä erityistilanteissa sairaalassa.