Koronavirusepidemia rauhoittumassa Satakunnassa – muistetaan jouluna silti varotoimet ja hakeudutaan tarvittaessa testiin

Tiedote 23.12.2020 kello 16.45

Satakunnan koronavirustapausten ilmaantuvuus on laskenut selvästi viimeisten viikkojen aikana. Suurin vaikutus tautitapausten laskuun on ollut tilanteen merkittävä helpottaminen Pohjois-Satakunnassa. Myös Raumalla tapausmäärät ovat olleet selvässä laskussa.

Satasairaalan infektioyksikön tilastojen mukaan viikolla 49 todettiin 53, viikolla 50 todettiin 27, viime viikolla (viikko 51) todettiin 17 ja kuluvalla viikolla toistaiseksi 5 uutta tapausta. Tartuntojen alkuperä on ollut selvitettävissä yli 90 % tapauksista viimeisten kahden viikon aikana. Kuluvan viikon tapauksista kolme on peräisin ulkomailta. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista on myös selvästi laskussa: positiivisia näytteitä on ollut kaikista testatuista 0,6 % viime viikolla (viikko 51), kun vielä viikolla 48 osuus oli 1,9 %. Näytteitä on analysoitu SataDiagin laboratoriossa viimeisten kahden viikon aikana n. 2800 viikossa. Satasairaalassa on tällä hetkellä yksi potilas osastohoidossa COVID-infektion vuoksi.

Vaikka tilastojen valossa tilanne on selvästi parantunut, kaikki suositellut rajoitustoimet ovat edelleen aiheellisia. Joulun ajalle on suositeltu kokoontumisia vain lähimpien omaisten kesken. Suositaan etätapaamisia tai nähdään läheisiä ulkona turvavälit muistaen. Erityisen tärkeää on hakeutua koronavirustestiin myös joulun aikana, jos koronavirukseen sopivia oireita ilmaantuu. Suurimmassa osassa Satakunnan kuntia on mahdollista päästä näytteeseen myös pyhäpäivinä, mutta näytteenoton aukioloaikoja on supistettu. Testiin hakeutumisen lisäksi pitää aina muistaa jäädä kotiin heti oireiden ilmaantuessa.

Koronavirusrokotukset saataneen tämän hetkisen tiedon mukaan käyntiin Satakunnassa viimeistään tammikuun alussa. Satakunnassa noudatetaan THL:n suosituksen mukaista rokotusjärjestystä ja rokotukset aloitetaan näin ollen koronaviruspotilaita hoitavasta terveydenhuollon henkilöstöstä.