Maailman kuulopäivä 3.3.2021 - Kuulonhuoltoa kaikille

Tänä vuonna vietämme Maailman kuulopäivää teemalla "kuulonhuoltoa kaikille". Kuulo heikentyy usein vähitellen, eikä sitä ei aina itse aluksi huomaa. Kuuntelemiseen keskittyminen vaatii vähitellen pinnistelyä ja muuttuu väsyttäväksi samalla, kun puheesta selvän saaminen tulee hankalammaksi ja ympäristön ääniä jää huomaamatta. Läheiset voivat jopa huomautella asiasta. Kannattaakin hakeutua tutkimuksiin, mikäli sinusta tuntuu, että muut mumisevat, televisio on voimakkaammalla tai tietyt äänet jäävät kuulematta.

Kuulokojeita on kaikenikäisillä. Kuulokojeet ovat nykyään pieniä ja huomaamattomia. Ne ovat teknisiä apuvälineitä, joiden tarkoituksena on auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa ja vahvistaa liian hiljaiset äänet kuuluvalle tasolle. Koje vahvistaa kaikkia elämänääniä, jotka normaalikuuloinenkin kuulee. Kuulumattomissa olleeseen äänimaailmaan tutustutaan ikään kuin uudelleen ja tämä voi joskus vaatia tottumista. Kun kuulo paranee, helpottaa tämä monesti myös muitakin elämän osa-alueita.

Kuulokoje vaatii käyttäjältään aina myös säännöllistä omahuoltoa pysyäkseen toimintakuntoisena. Esimerkiksi oma korvavaikku voi tukkia korvaosan. Omahuoltoa voi olla kuulokojemallista riippuen säännöllisen puhdistuksen lisäksi väliletkun vaihto. Oman kuulokojeen omahuolto-ohjeet saat kuulokojesovituksen yhteydessä. Tiesithän, että omahuoltoon saa tarvittaessa apua oman perusterveydenhuollon kuulon vastuuhenkilöltä.

Satasairaalassa toimiva kuulokojeiden korjauspalvelu auttaa, kun kuulokojeeseen tulee vikaa, eikä omatoimihuollosta ole apua. Voit toimittaa kuulokojeesi huoltoon esimerkiksi oman terveysaseman kautta.

On tärkeää käyttää saatuja kuulokojeita ja muistaa niiden omahuolto, näin niistä saa parhaan hyödyn!

 

Lisätietoa kuulokojeiden käytöstä ja huollosta löydät alla olevista linkeistä: 

Satasairaalan kuulokojehuollon yhteystiedot: https://www.satasairaala.fi/palvelut/korva-nena-ja-kurkkutaudit/kuuloasema

Kuulokojeen käyttö: https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiSATSHP/Kuulokojeen%20k%C3%A4ytt%C3%B6.pdf

Korvantauskuulokojeen omatoimihuolto-ohje: https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiSATSHP/Korvantauskojeen%20huolto-ohje.pdf 

https://ikakuuloiset.fi/

https://www.kuuloliitto.fi/