Rauman telakalla joukkoaltistus 2.–3.11.2020, tieto tartuntatautiviranomaisille tuli viiveellä vasta tänään

Tiedote 7.11.2020 kello 19.45

Rauman RMC telakan varsinaissuomalainen työntekijä on sairastanut COVID-infektioon 3.11.2020.  Näyte on otettu hänen kotipaikkakunnallaan, josta tietoa ei valitettavasti ilmoitettu asianmukaisesti Satakunnan tartuntatautiviranomaisille eikä Rauman kaupungille.

Työnantaja sai asiasta tiedon jo eilen ja tiedotti 21 altistuneelle heti. Yhtiö oli antanut kehotuksen hakeutua testiin ja jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Altistumistilanteen jälkeen oireettomalta otettava testi ei kuitenkaan tilanteessa ole suositeltava, sillä testi ei poissulje infektiota eikä tartunta näy testissä heti. Infektion itämisaika on tavallisimmin 4-5 vuorokautta, mutta voi vaihdella 1 - 10 vuorokauden välillä. Negatiivinen testi ei siis vapauta karanteenista. Lähialtistuneiksi määritellyt henkilöt määrätään nyt tartuntatautilain mukaisesti 10 vuorokauden karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä lukien. Määräyksen tekee kotikunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetykset.

Työnantajan välityksellä lähetetään nyt karanteeniohjeistus sähköpostitse altistuneille. Kunkin altistuneen kotikunnan tartuntatautiviranomaiset ovat henkilökohtaisesti yhteydessä karanteeniin määrättäviin tämän illan tai huomisaamun aikana. Rauman kaupungin tartuntatautiviranomaiset välittävät tiedot nyt altistuneiden kotikaupunkeihin. Tämä olisi pitänyt tehdä Varsinais-Suomesta käsin.

Mikäli altistuneelle tulee vähäisiäkin koronavirukseen viittaavia oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, kurkkukipua, maku/hajuaistin häiriötä tai ripulia, hänen tulee hakeutua COVID-testiin omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Testi pitää siis uusia oireiden mahdollisesti alkaessa. Riski tartuntaan ei ole kuitenkaan kovin suuri.

Rauman Tokio Sushi -ravintolan puffet pöydässä 2.11.2020 lounasaikaan ruokailleiden tulee tarkkailla mahdollisia oireitaan 10 vuorokauden ajan ja hakeutua herkästi testiin, mikäli ilmaantuu koronavirukseen viittaavia oireita. Riski tartuntaan ravintolassa on vähäinen, mutta kosketustartunta on mahdollinen, mikäli itse ei ole huolehtinut hyvästä käsihygieniasta ruokailun yhteydessä. Ravintolaan sinänsä ei liity erityistä tartuntariskiä.