S-rakennuksen valoaulan taidekilpailun voitti Maaret Syväojan teos Kirjo

Satapsykiatrian taidekilpailun voittajat Maaret Syväoja ja Pekka Jylhä

Satasairaalan rakenteilla olevan Satapsykiatrian S-rakennuksen taidekilpailu on ratkennut. Avoimeen kilpailuun oli mahdollista jättää teosehdotuksia 8.4.- 30.8.2021. Teosehdotukset jätettiin nimettöminä. Taidetyöryhmä kiittää taiteilijoita kiinnostavista ehdotuksista, joita tuli yhteensä 53 kappaletta.

Avoimella taidekilpailulla etsittiin näyttävää, taideohjelmaan viittaavaa, tilan korkeuden huomioivaa ja kaikkiin kolmeen aulaan sijoittuvaa teosta.

Voittajateos, Kirjo

Aulan taidekilpailun voittajaksi valittiin Maaret Syväojan kolmiosainen teos Kirjo.

Teos täyttää kilpailun tavoitteet. Teos ulottuu läpi koko aulan korkeuden, ja sijoittuu niin että se on havaittavissa yksiköiden ikkunoista ja valoaulan käytäviltä kaikissa viidessä kerroksessa. Teos muodostaa jokaiseen aulaan vesiputousmaisen tilan. Teosten väritys on ensimmäisessä aulassa vedenvihreä, toisessa jäänsininen ja kolmannessa ilta-auringon värinen.

Jury piti teoskokonaisuutta hyvin herkkänä, kapeaan ja korkeaan tilaan sopivana sekä pelkistyneenä, runollisena elementtinä, joka jättää tilaa sairaalatiloissa asioivien omille tulkinnoille. Jury kiittää teosinstallaation taiteellista otetta ja ehyttä ilmaisua. Taiteilija kertoo teoksen tausta-ajatusten saaneen inspiraation kirjoneuleista ja ryijyjen väreistä tai neulottuihin villasukkiin liitetystä lämpöisistä ajatuksista. Teoksen värit muuttuvat kuin revontulet katsomispaikan ja vuorokauden mukaan.

Maaret Syväoja (s.1990) on kuvataiteilija, joka on opiskellut sekä Aalto-yliopistossa että Turun taideakatemiassa. Syväoja asuu ja työskentelee Helsingissä, hän on kotoisin Honkajoelta.

Syväojalla on ollut näyttelyitä muun muassa Aboa Vetus - museossa Turussa ja hänen aiempi toteutunut julkinen teos on Tampereen Ratikan kokoelmassa.

Taiteellinen työskentely käsittää grafiikan, animaation ja julkisen taiteen. Teoksissa pääosassa ovat toistuvat kuviot ja värilliset rytmit, jotka saavat inspiraation luonnosta ja arkkitehtuurista. Teoksillaan taiteilija pyrkii tunnistamaan emotionaalisia hetkiä julkisissa tiloissa.

Toinen palkinto, Pekka Jylhän teosehdotus Ihmeellinen luonto

Toisen palkinnon saa teosehdotus Ihmeellinen luonto. Teos pohjaa luontokuvastoon; kasvien ja yrttien hoitaviin ominaisuuksiin. Taiteilijan mukaan luonto on paikka, jossa ihminen tuntee olevansa osa suurta kokonaisuutta äärettömyyden maisemaa.

Jury arvosti teosten aihetta ja mittakaavaa. Teososat ovat suurennettuja seinäpinnasta tilaan ulottuvia kasviaiheita; ahomansikka, pillike ja elovirna. Ehdotuksessa ne sijoittuvat kaikki eri auloihin, niin että ne ovat nähtävissä eri kerrosten yksiköiden ikkunoista. Ehdotuksen vahvuus oli ilmaisun lisäksi tekninen varmuus.

Kolmas sija, Benjamin Orlowin teosehdotus Nimetön

Kolmannen palkinnon saa teos Nimetön. Teos herätti monenlaisia tunteita. Sen muoto antaa aineksia monenlaisiin tulkintoihin rujoudesta lohduttavuuteen ja ärsyynnyksestä sympatiaan. Teos on samaan aikaan massiivinen ja kevyt.

Jury halusi palkita kysymyksiä herättävän teoksen, jonka kohdatessaan katsoja kokee ihmetystä, jolle ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Taideohjelman Myötätuntoinen katse tekstiin viitaten myötätunto on tärkeä näkökulma toisen ihmisen kohtaamiseen, se on arvostusta ja läsnäoloa. Katse on nähdyksi tulemista, sitä että meidän jokaisen elämällä on tarkoitus. Myötätuntoinen katse on katse ihmiseen ja samalla myös katsomista taiteen avulla.

Voittajateosten valinta

Taidekilpailun jury valitsi kokouksessaan 24.9. 2021 kolme parasta ehdotusta. Ensimmäisen palkinnon arvo on 5 000 euroa, toinen 3 000 euroa ja kolmas 2 000 euroa. Satasairaalan taidetyöryhmän lisäksi juryssä olivat Suomen taiteilijaseuran puolesta kuvataiteilija Hanna Vihriälä ja valokuvataiteilija Päivi Setälä.

− Avoimilla taidekilpailuilla on tärkeä rooli etsittäessä tiettyyn paikkaan oikeaa teosta.  Kiinnostavinta onkin se, miten teoksen sisältö integroituu tilaan ja sen haasteisiin, toteaa taideasiantuntija Marjo Heino.

Juryn taiteilijajäsen Hanna Vihriälä toteaa, että on iso mahdollisuus ja luottamuksen osoitus päästä tekemään julkista teosta tuossa mittakaavassa. Kokemusta tuollaisen projektin vetämisestä ei saa kuin tekemällä, joten paljon onnea, energiaa ja iloa voittajalle!

Sairaalataiteen tavoite

Taidehankintojen tavoitteena on tuoda taide osaksi yhteistä kokemusta, mutta samalla myös luoda laadukasta, ainutlaatuista ja viihtyisää ympäristöä sairaalan asiakkaille, potilaille ja työntekijöille.

− Psykiatrisessa hoitotyössä on tärkeää, että ihminen tulee myötätuntoisesti nähdyksi. Tämä aika tarvitsee inhimillisyyttä, kokonaisvaltaista ajattelua, jatkuvuutta ja moninaisuutta. Juuri niitä taide voi tarjota, toteaa Satasairaalassa työskentelevä taideterapeutti Titta Valla.

Voit tutustua voittaneisiin teoksiin Satapsykiatrian taide -sivulla.