Satakunnan koronavirustilanne on pysynyt vakaana

Tiedote 19.1.2021 kello 19.25

Satakunnan koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena. Tapauksia on nyt sairaanhoitopiirin oman rekisterin mukaan kaikkiaan 436, tartuntatauti-ilmoitusten perusteella 410.

Ilmaantuvuusluku Satakunnassa on pysynyt vakaana ollen nyt koronakartan mukaan 12.5 / 100 000 asukasta /14 vrk. Luku on Suomen kolmanneksi alhaisin. Naapurissamme Varsinais-Suomessa ollaan edelleen leviämisvaiheessa. Koko Suomessa ilmaantuvuus on nyt 63 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä

Tartunnanjäljitys on Satakunnassa ripeää. Tartunnanlähde pystyttiin viime viikolla selvittämään noin 90 % tapauksista. Kahdessa tapauksessa yhdeksästätoista tartunnanlähde ei ole selvinnyt.

Yli puolet tapauksista (10 / 19) oli peräisin ulkomailta ja ne jäivät kiinni maahantuloseulonnassa. Tietoon ei ole tullut uusia muuntuneiden viruskantojen aiheuttamia tapauksia aiemmin todettujen kahden tapauksen lisäksi. Huoli muuntuneiden viruskantojen leviämisestä Suomeen on  ollut suuri ja siksi kaikista ulkomailta tulleista positiivisista näytteistä tehdään lisätutkimuksia Helsingissä. Tulosten valmistumiseen menee runsas viikko aikaa. Satakunnassa muuntovirusten leviämistä ei ole todettu ja lisätutkimuksia odottavat ovat karanteenissa.

Kotimaisista tartunnoista neljä oli peräisin samasta taloudesta, yksi lähipiiristä ja kaksi työpaikalta. Työpaikkojen taukotilat ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. Niissä riittävien turvavälien pitäminen on tärkeä. Varsinaisia joukkoaltistuksia ei Satakunnassa ole ollut, mutta teho-osaston taukotiloissa tapahtuneiden mahdollisten altistusten vuoksi jouduttiin kaikkiaan kolmetoista henkilöä asettamaan karanteeniin. Asiasta on tiedotettu aiemmin.

Satasairaalassa tilanne on rauhallinen

Satasairaalassa on nyt hoidossa kaksi potilasta. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita.

Muiden hengitystievirusten tilanne

Nyt käytössä olevat varotoimet näyttävät selvästi vähentävän myös muiden hengitystievirusten esiintymistä. Satakunnassa ei ole tällä epidemiakaudella todettu vielä yhtään influenssa A tai influenssa B tartuntaa eikä myöskään RS-virustartuntaa. Tämä on hyvin poikkeuksellista. Myös tavanomaisia hengitystieviruksia, kuten rinoviruksia on esiintynyt aiempaa vähemmän. Näytteitä on marraskuusta lähtien otettu systemaattisesti sairaalahoitoa vaativilta potilailta sekä tietyiltä riskiryhmiltä noin 300 kuukaudessa.