Satakunnassa on todettu 14.7. yksi uusi COVID-tapaus

Satakunnassa todettiin 14.7.2020 otetuissa näytteissä yksi uusi COVID-infektio. Tartunnan saanut on lieväoireinen ja on asetettu kotieristykseen. Tapaukselle altistuneita on kartoitettu Porin perusturvan tartuntatautihenkilöstön toimesta yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa. Altistuneita on tässä vaiheessa varmistunut kuusi ja heidät on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähdettä vielä selvitetään, mutta tartunta on todennäköisimmin saatu Satakunnan alueelta.

Edellinen tapaus Satakunnan alueella todettiin 7.7.2020. Viime viikolla tartuntatautirekisteriin kirjautui lisäksi yksi tapaus nostaen Satakunnan tartuntojen kokonaismäärän 62:en. Tapaus todettiin muualla Suomessa oleskelevalla henkilöllä ja tapaus kirjautui tartuntatautirekisteriin Raumalle kotikunnan mukaisesti. Tapaukseen ei liittynyt Satakunnassa altistuneita tai tartunnanlähdettä.

COVID-näytteitä on otettu viime päivinä Satakunnassa ennätyksellistä vauhtia yli 200 näytettä päivässä. Alueellamme on liikkeellä COVID-infektiota, vaikka tilanne sen osalta onkin rauhallinen. Liikkeellä on runsaasti muita hengitystieinfektioita, joiden aiheuttajina on mm. rinovirus. Koska muiden hengitystievirusten aiheuttamaa tautia ei pysty useimmiten oirekuvan perusteella varmasti erottamaan COVID-infektiosta, tulee edelleen muistaa hakeutua herkästi COVID-testiin.

Tällä hetkellä on erittäin tärkeää muistaa huolehtia hyvästä niistämis-, aivastamis- ja yskimishygieniasta. Aivastetaan olkavarren aluetta vasten, yskitään nenäliinaan tai hihaan ja pestään kädet aina niistämisen jälkeen. Käsien usein toistuva saippuapesu on tutkitusti tehokas keino vähentää kaikkien hengitystieinfektioiden saamista. Nenän ja silmien koskettelua pesemättöminkäsin on syytä välttää. Akuutin hengitystieinfektion aikana on syytä välttää läheistä kanssakäymistä muiden kanssa, vaikka COVID-infektiosta ei olisikaan kyse. Töihin ja harrastuksiin ei pidä mennä sairaana. Suuria väkijoukkoja on edelleen syytä välttää.

Kaikki hengitystieinfektiot aiheuttavat tällä hetkellä merkittävää kuormitusta terveydenhuoltojärjestelmälle, koska oireiset pitää testata COVID-infektion varalta. Noudattamalla vielä nykyistä tehokkaammin tutuksi tulleita infektioiden leviämistä estäviä tapoja, voimme estää omaa ja muiden sairastumista.