Satakunta on epidemiologisesti edelleen perustasolla, mutta Rauma on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen

Satakunnassa on todettu kaikkiaan 154 COVID-tapausta. Kahden viikon ilmaantuvuus on Satakunnassa matala, tänään 8.3 / 100 000 / 14 vrk. Viimeisen 14 vuorokauden aikana tapauksia on todettu 18, joista tämän viikon aikana viisi.

Näytteitä on edelleen otettu aktiivisesti, joskin määrä on ollut pienessä laskussa. Positiivisten näytteiden osuus on pysynyt matalana 0,4 %.  Tartuntojen jäljitys toimii tehokkaasti.

Huolta on herättänyt Rauman paikallisesti korkea ilmaantuvuus, ollen nyt 14 vrk:n aikana 20,4 / 100 000 / 14 vrk (8 tapausta / 39 205 asukasta). Muualla Satakunnassa ilmaantuvuus on matala, esim. Porissa se on 8,3 / 100 000 / 14 vrk.

Kaikille potilaille Satakunnassa on tehty tartunnanjäljitys ripeästi kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Todennäköinen tartunnanlähde on selvillä 14 / 18 tapauksesta eli 78%.  Kolme tartunnoista on ulkomailta, kolme perhetartuntoja ulkomailla matkailleilta, 1 jääkiekko-ottelusta varsinaissuomalaiselta, yksi savolaiselta vierailijalta ja yksi sukulaiselta Varsinais-Suomesta. Kaksi tartuntaa on todennäköisesti saatu pääkaupunkiseudulta. Kuusi tartunnoista liittyy Rauman telakkaan. Neljässä tapauksessa tartunnanlähde on jäänyt epäselväksi.

Kahden viikon aikana on ollut yhteensä seitsemän joukkoaltistustilannetta, joista kaikista on tiedotettu erikseen. Harjavallassa pelattuun jääkiekko-otteluun liittyen löytyi yksi tartunta Satakunnasta ja yksi Varsinais-Suomesta, Isosäkylän koulusta ei ole todettu jatkotartuntoja ja karanteenit ovat päättymässä. Sen sijaan Rauman telakan tilanteeseen liittyy nyt kaikkiaan kuusi tapausta, joista kaksi on kotoisin Varsinais-Suomesta. Todetut kolme jatkotartuntaa kuuluvat loogiseen tartuntaketjuun ja tilanteen katsotaan olevan nyt hallinnassa, mutta tarkka seuranta ja karanteenit jatkuvat.

Alueelliset suositukset

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päätti reagoida tilanteeseen aktiivisesti ja etupainotteisesti. Yhteistuumin Rauman kaupungin kanssa päätettiin, että vaikka Satakunnassa epidemia on vakaasti perustasolla, Raumalla on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Tämän vuoksi alueellista maskisuositusta kiristettiin erityisesti Raumalla. Harkittiin maskisuosituksen käyttöönottoa myös toisen asteen oppilaitoksiin ja yläkouluihin, mutta siihen ei vielä edetty. Tilannetta seurataan tarkoin. Raumalla ei myöskään ole syytä rajoittaa harrastustoimintaa, kunhan yleisistä hygieniasuosituksista huolehditaan.

Myös Satasairaalan henkilökunta ottaa käyttöön suu-nenäsuojuksen kaikissa kontakteissa 16.11.2020 lukien. Tähän saakka maskisuositus on ollut voimassa kaikissa potilaskontakteissa, mutta nyt se laajenee myös yleisiin tiloihin ja henkilökunnan välisiin kontakteihin.

On yhteinen asiamme pitää epidemia hallinnassa, näin pystymme pitämään yhteiskunnan auki. On erittäin tärkeää, että koronanäytteisiin hakeudutaan nopeasti oireiden alettua ja vastausta odotetaan kotona kontakteja välttäen. Tämä auttaa pitämään tilanteen hallinnassa.

Perusasiat ovat edelleen tärkeimpiä: Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja turvavälien pitäminen. Lisäksi on syytä käyttää kasvomaskia, jos etäisyyksiä ei voida pitää. Julkisissa sisätiloissa kannattaa etenkin Raumalla ottaa kasvomaski laajaan käyttöön.

Epidemiologista tilannetta Satakunnassa arvioidaan tarkemmin viimeistään ensi perjantaina

Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19. Tarvittaessa muutoksia tehdään nopeamminkin.

Joukkoaltistukset Satakunnassa
Joukkoaltistuksia Satakunnassa