Satakunta on kiihtymisvaiheessa, mutta Pohjois-Satakunta on edelleen leviämisvaiheessa, suositukset ja rajoitukset ennallaan ad 10.1.2021

Tiedote 17.12.2020 kello 19.00

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä on kokoontunut tänään 17.12.2020 ja todennut Satakunnan olevan edelleen kiihtymisvaiheessa ja Pohjois-Satakunnan leviämisvaiheessa. Työryhmä suosittelee kunnille, että aiempia suosituksia ja rajoituksia jatketaan 10.1.2021 saakka.

AVI on eilen 16.12.2020 antanut oman määräyksensä yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaamisesta 20 henkilöön. Tämä määräys on voimassa 23.1.2021 saakka

Voimassa olevat määräykset ja suositukset

Kokouksessa käsiteltiin myös Satakunnan varautumista tulossa oleviin koronavirusrokotuksiin.  Rokottamisen toteutuksessa noudatetaan kansallista ohjeistusta.

COVID-tilanne 17.12.2020

Satakunnassa on nyt todettu yhteensä 353 Covid-19 –tapausta. Luku on hiukan suurempi ja tarkempi kuin tartuntatautirekisterissä (347).

Koronakartan mukaan koko Satakunnan ilmaantuvuus on nyt 31,5 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Satakunnan viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluvut (2.12 – 15.12.2020, tiedot omasta tilastosta, joka on reaaliaikainen ja tarkastettu)

• Pori 21 tapausta, ilmaantuvuus 25 / 100 000 asukasta / 14 vrk
    •  tilanne stabiili
  • Rauma 5 tapausta, ilmaantuvuus 13 / 100 000 asukasta / 14 vrk
    •  tilanne  parantunut (Viikko sitten 15 tapausta / 14 vrk)
  • Pohjois-Satakunta 24, ilmaantuvuus  117 / 100 000 asukasta/ 14 vrk
    • Edelleen korkea ilmaantuvuus, mutta tilanne on selvästi parantunut (Viikko sitten 79 tapausta/ 14 vrk)

Muilla Satakunnan paikkakunnilla tapausmäärät ovat pienet ja ilmaantuvuuslukujen laskeminen ei ole mielekästä, sillä pienikin perhe-epidemia nostaa ilmaantuvuuslukua liikaa. Yksittäisiä tapauksia on kuitenkin kahden viikon aikana ollut myös Kokemäellä, Eurajoella, Säkylässä, Huittisissa, Eurassa ja Ulvilassa.

Näytteenotto on säilynyt aktiivisena. Viime viikolla näytteitä on otettu 3719, noin 530 näytettä päivässä. Näistä positiivisia on ollut 0,8 %.

Tartunnanjäljitys on Satakunnassa tehokasta

Tartunnanjäljitys Satakunnassa toimii tehokkaasti. Viime viikon aikana uusia tartuntoja oli edellisiä viikkoja selvästi vähemmän, vain 37. Tartunnanlähde tai paikka on selvinnyt yli 90 %.ssa tapauksista. Viime viikolla tartunta oli Satakunnassa tavallisimmin peräisin perheenjäseneltä (12), työpaikalta (9), Ystävältä tai lähipiiriin kuuluvalta henkilöltä (5) (Tampere, Heinola, Sastamala, Turku). Yksi tartunta oli peräisin ulkomailta. Työpaikkatartunnoissa korostuu matkatyö (5 tapausta). Satakunnassa tartunta saatiin työpaikalta neljässä tapauksessa ja todennäköisesti kahvihuoneessa tai kokoontumisessa, jossa maski ei ollut käytössä.

Kaikista joukkoaltistustilanteista on erikseen tiedotettu kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteistyönä.

Satasairaalassa tilanne on rauhallinen

Satasairaalassa on tällä viikolla hoidettu yhtä COVID potilasta. Tällä hetkellä ei sairaalahoidossa ole hoidossa koronapotilaita. Terveyskeskussairaaloissa on toipumassa yhteensä kolme potilasta.

Suositusten noudattaminen on avainasemassa

Alueelliset rajoitukset ja suositukset sekä tehokas tartunnanjäljitys näyttävät Satakunnassa tepsivän. Tämä näkyy laskevana tapausmääränä koko Satakunnassa. Erityisesti Pohjois-Satakunnan vaikea tilanne on paranemassa ja myös Rauman seudulla ilmaantuvuus on laskussa. Satakunta on kuitenkin edelleen kiihtymisvaiheessa ja tilanne saattaa nopeasti myös huonontua.

On tärkeää jatkaa suositusten noudattamista eikä vähitellen paraneva tilanne saa johtaa varotoimien herpaantumiseen. On meidän kaikkien vastuulla, että voimme viettää juhlapyhiä terveenä ja ilman pelkoa terveydenhuollon tai tartunnanjäljityksen ylikuormittumisesta.

Lähikontaktien määrän rajoittaminen, etäisyyksien pitäminen, käsihygienian toteuttaminen ja laaja maskin käyttö julkisissa tiloissa ovat edelleen avainasemassa. Erityisen tärkeää on muistaa huolelliset varotoimet, kun joulun aikana kohdataan riskiryhmiin kuuluvia tai iäkkäitä omaisia.