Seri-tukikeskus auttaa seksuaalista väkivaltaa kohdanneita

Satasairaalan Seri-tukikeskuksen perustamisesta tuli kesäkuun alussa kaksi vuotta. Seri-tukikeskus auttaa ja tukee seksuaalista väkivaltaa kohdanneita henkilöitä sukupuolesta riippumatta.

Seri-tukikeskus toimii naistentautien poliklinikan yhteydessä. Koko naistentautien ja synnytysten yksikön hoitohenkilökunta on koulutettu seksuaaliväkivallan uhrin kohtaamiseen ja kotiuttamiseen. Lisäksi neljä kriisityön koulutuksen saanutta sairaanhoitajaa arvioivat jatkohoidon kokonaistarpeen ja ohjaavat tarvittaessa asiakasta muiden hänen tarvitsemiensa tukipalveluiden piiriin. Asiakkaan ei itse tarvitse kyetä miettimään omaa hoitopolkuaan.

Avun piiriin voi hakeutua milloin tahansa. Lähetettä ei tarvita, ja kaikki palvelut ovat ilmaisia.

-  Seri-tukikeskuksen toiminta on käynnistynyt hyvin ja kehitämme sitä edelleen, kertovat tyytyväisinä Seri-keskuksen vastuulääkäri Laura Kyhä-Österlund ja sairaanhoitaja Tiina Sjögren, jotka ovat työskennelleet tukiskeskuksessa sen perustamisesta saakka.

Suurin osa Seri-tukikeskuksen avun piriin hakeutuvista on nuoria aikuisia, keski-ikä on noin 21 vuotta. Joskus syyllisyyden ja häpeän tunteet voivat estää seksuaalisen väkivallan uhreja hakeutumaasta avun piiriin. Uhri voi kokea syyllisyyttä ajatellen, että olisi itse omalla käytöksellään aiheuttanut tapahtuneen. Uhri saattaa myös olla epätietoinen siitä, onko kyseessä raiskaus esimerkiksi silloin, kun hän on itse mennyt tapahtumapaikalle tai ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Hoitoon hakeutuminen ei myöskään edellytä rikosilmoituksen tekemistä.

- Yhteiskunnassamme on yhä syvässä myös sellainen ajatus, että kyseessä ei ole raiskaus, jos uhri ei ole vastustellut. Tutkimusten mukaan uhrin lamaantuminen pelosta on raiskaustilanteessa kuitenkin tavallista. Kyseessä on reaktio, ei päätös, mutta uhri voi kokea lamaantumisen esteenä avun piiriin hakeutumiselle, kertoo Laura Kyhä-Österlund.

Seri-tukikeskus tarjoaa neuvoja, apua ja hoitoa seksuaalisen väkivallan uhreille ympäri vuorokauden.

− Jos tarvitset apua tai neuvoa, soita seri-puhelimeen 044 7079575 tai tule suoraan sellaisena kuin olet naistentautien ja synnytysten yksikköön,  opastaa sairaanhoitaja Tiina Sjögren. – Apua kannattaa aina hakea, jotta toipuminen voi alkaa. Älä jää yksin! Autamme, hoidamme ja tuemme sinua vaikeassa tilanteessa ja huolehdimme turvallisuudestasi.

Seksuaaliväkivalta tarkoittaa seksuaalisia tekoja ilman tai vastoin vastapuolen suostumusta.

Lue lisää Seri-tukikeskusten toiminnasta: Seri-tukikeskus | Satasairaala